Blog

Minden, amit a pollenallergiáról tudni kell

Az emberiség történelmében sajnos az allergiások száma növekvő tendenciákat mutat: a legújabb statisztikák szerint ma Magyarországon minden 5. ember szenved valamilyen allergiától.

Mi is az allergia?

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek alapvetően semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az allergiát kiváltó anyagokat allergéneknek hívjuk, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek alapvegyületei, gyógyszerek, vegyszerek stb. Általánosságban az allergének a szervezetbe jutáskor helyi gyulladásokat (például bőrpírt) okoznak, de súlyosabb esetben akár anafilaxiát is.

Az egyik leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedés a szénanátha, melyet a pollenadó virágos növények légkörbe juttatott pollenjei okozzák. A pollen a bejutás helyén, vagyis a légutakon, a bőrön és a szem szaruhártyáján gyulladásokat okoz. Ennek megfelelően a szénanátha tünetei lehetnek: tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, vörös-könnyező-viszkető szem, ekcéma. Rosszabb esetben a tüdőbe is bekerülhet a pollen, ami asztmás tüneteket, nehéz, sípoló légzést és köhögést eredményezhet. A pollenallergia tünetei minden korosztályt érintenek, akár már óvodáskor környékén megjelenhetnek az első tünetek.

Mikor számíthatunk az allergiás tünetekre?

Minden ember más és más pollenekre allergiás. Van, akinél már a nyírfa és a pázsitfűfélék virágzása idején jelentkeznek a panaszok, de a legtöbben a parlagfű pollenszórásakor tapasztalják az allergiás tünetek megjelenését. A pollenallergiában szenvedők számára nagy segítséget jelent a pollennaptár ismerete, mivel érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzásának szezonjával.

pollennaptár

A pollenallergia diagnosztizálását allergológus végzi, a vizsgálat során pedig összevetésre kerülnek a tünetek a vérvétel és a bőrteszt eredményével. A pollenallergia igazolása után a szakember egy kezelési tervet állít össze, mely gyógyszeres kezelésből és szaktanácsadásból áll. A tüneti kezelésre antihisztamin- és szteroid tartalmú allergia gyógyszereket javasolnak a panaszok típusának és erősségnek megfelelően.

Tegyünk az allergia tünetei ellen!

Bár az allergiát sajnos nem lehet kivédeni, az alábbi tanácsok megfogadásával sokat enyhíthetünk a tüneteken:

  • Nyaraláshoz ajánlott pollenmentes helyszínt választani, utazzunk például vízpartra, vagy a hegyekbe.
  • Minimalizálni kell a magas pollenkoncentráció esetén a szabadban töltött időt, napközben igyekezzünk beltérben maradni.
  • Hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás, a pollenek ugyanis a hajunkban is megtapadhatnak.
  • A bőrirritáció csökkentése érdekében válasszunk könnyű pamut ruhákat!
  • Kerüljük a dohányzást, mely fokozza az allergia tüneteit!
  • Az ágyneműk, a törölközők gyakori cseréje nagyon fontos a pollenszezonban.
  • Gyakran és megfelelő alapossággal porszívózzunk, valamint nedves ruhával töröljük gyakran át a padlót, és így töröljünk port is!
  • Lehetőség szerint használjunk szűrő-, illetve cserélhető szűrővel ellátott légkondicionáló berendezéseket vagy légtisztítót.

Bár a szénanátha nagyon kellemetlen tünetekkel jár, nemcsak az allergiásoknak kell nyáron odafigyelniük magukra. A meleg évszak ugyanis számos egyéb veszélyt is rejt, melyeket jobb megelőzni, a vészhelyzetekre pedig fontos felkészülni, például a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával!

Ha úgy érzed, hogy számodra vagy a szeretteid számára is hasznos lenne a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatása, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a felhasználói élmény növeléséhez. Amennyiben folytatja a weboldal böngészését, azzal Ön elfogadja a Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.