Blog

Milyen veszélyek leselkednek az idősekre a nyári kánikulában?

A hőség legfőképp az idősekre és a gyermekekre veszélyes. A nyári hőség – a tartósan 30 fok feletti nappali hőmérséklet – jelentős egészségügyi kockázatokat jelent még az egészséges emberek számára is – hívja fel a figyelmet a nyár veszélyeire a Nemzeti Népegészségügyi Hivatal, kiemelve, hogy a kánikulában a normál hőmérséklet fenntartása sok energiát igényel a szervezettől, így a szív túlterhelése miatt nő a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye!

Azzal már a legtöbben tisztában vannak, hogy bőrüket, szemüket védeni kell a napsugárzástól, és azt is sokan tudják, hogy miért érdemes használni a napvédő krémeket, illetve mikor nem javasolt a napon tartózkodni. Ám a kánikula szervezetünkre gyakorolt hatásait nem mindenki ismeri behatóan, pedig a nagy melegben, tűző napon végzett munka, sportolás, vagy akár napozás komoly veszélyeket rejthet magában.

A továbbiakban felsorolunk néhány olyan veszélyforrást, melyekre érdemes odafigyelnünk.

Hőkollapszus

A meleg miatti ájulás esetén az eszméletvesztés rövid ideig tart: néhány pillanattól pár percig, de sosem húzódik 15 percnél tovább. A beteg az ájulás előtt gyengeséget, émelygést érez, jelentkezhet fülzúgás vagy a látás elhomályosulása, az egész test hirtelen leizzadása. A hőkollapszus oka a magas külső hőmérséklet miatt kialakuló vérkeringési átrendeződés: a szervezet úgy próbálja magát hűteni, hogy a periférián elhelyezkedő (a test középvonalától távolabb eső) erek kitágulnak, elősegítve a hőleadást. Ezzel párhuzamosan intenzív verejtékezés is megfigyelhető. Arra hajlamos egyéneknél ez a két tényező együttesen az agyi vérkeringés átmeneti zavarát eredményezi, amely a tudat elvesztését okozhatja.

Kiszáradás

Az izzadás folyadék- és elektrolitvesztéssel jár, mely ezek pótlása nélkül kiszáradáshoz vezet. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és az eszméletvesztés.

Hőpangás

Nagyfokú fizikai terhelés következtében, leginkább közepesen meleg (25-30°C), párás környezetben alakul ki. Gyakrabban fordul elő a terheléshez kellőképpen nem szokott, előzőleg kevés folyadékot fogyasztó személyeknél. Veszélyeztetettek az idősek és a túlsúlyosak is. Tünete a nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus. A hőpangás következtében a beszéd és a járás zavara alakulhat ki, létrejöhetnek izomgörcsök is.

Hőkimerülés

A hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt alakul ki. Ezt a problémát a víz bevitelének hiánya vagy a víz fokozott vesztése (hányás, hasmenés) okozza. A sóhiányos forma legtöbbször verejtékezés következtében alakul ki, amikor a verejtékezés intenzitásával a víz és ásványi anyagok pótlása nem képes lépést tartani. Fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a beteg ingerlékeny, bágyadt lehet. A pulzus szapora, szabálytalan. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások alakulnak ki.

Hőguta

Amennyiben a magas külső hőmérsékleti viszonyok mellett végzett nehéz fizikai munka során termelődő hőmennyiséget a szervezet nem képes leadni, a testhőmérséklet akár a 41 °C fokot is elérheti, és kezdetben fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, majd tartós expozíció esetén akár tudatzavarral, eszméletvesztéssel, vagy más idegrendszeri tünettel járó hőguta alakulhat ki.

Az eszméletét vesztett beteget mihamarabb hűvös, szellős és árnyékos helyre kell helyezni, az agynyomás csökkentése érdekében enyhén, körülbelül 30 fokban megemelt felsőtesttel fektetve, emellett hideg vizes borogatást kell alkalmazni a test hűtése érdekében. Az eszmélet visszatérése után maradjunk vele, kérdezzük meg, megütötte-e magát, igényel-e segítséget. Amennyiben az eszméletvesztés negyed órán túl is fennáll, vagy görcsrohamok jelentkeznek (akár az ájulás előtt, közben vagy után), valamint az eszmélet visszatérését követően tudat- és beszédzavar vagy bármely más kóros állapot marad hátra, akkor fontos, hogy minél hamarabb lássa orvos a beteget, mert megvan az esélye, hogy komolyabb kiváltó ok található a háttérben.

Zárt térben is vannak veszélyes

Hőgutát természetesen nemcsak nyitott helyen, napsütésben lehet kapni, hasonlóan végzetes lehet a zárt, szellőzésmentes helyen, extrém magas hőmérsékleten, nem megfelelő ruházatban tartózkodás is. Gondoljunk csak a forró autóban felejtett gyermekek, kutyák tragédiájára.

Ha úgy érzed, hogy számodra vagy a szeretteid számára is hasznos lenne a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatása, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Forrás : Semmelweis Egészségügyi Kft.

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyek segítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!