Sok ember életében az egyik legmeghatározóbb életesemény az ötödik X elérése. Cikkünkben arra mutatunk rá, hogy milyen változások indulnak el az idősödéssel testi és lelki értelemben egyaránt továbbá, hogy melyek azok a technikák melyekkel ezek a változások egészséges mederben tarthatók.

Életünk előrehaladásával számos változással kell, hogy szembenézzünk. Megváltozik a testünk, a megszokott aktivitásunk csökkenhet, a társas kapcsolataink átalakulnak. Ezek a változások nem egyik napról a másikra, hanem folyamatosan jelennek meg az életünkben. Ideális esetben ennek köszönhetjük azt is, hogy jól tudunk ezekhez alkalmazkodni.

Normális a változás

A legszembetűnőbb változás a testünk átalakulása. Az idő előrehaladtával a szerveink és szervrendszereink működése megváltozik funkciójukat és struktúrájukat tekintve is. Az első ilyen jelentős változás a hormonális rendszer átalakulása. Nők esetében jól ismert foglalom a klimax. Fontos tudunk, hogy ugyanez ez másabb megjelenéssel a férfiaknál is bekövetkezik. Emellett az ereink rugalmassága, az izomtömeg, az érzékszervek érzékenysége csökken, mellyel párhuzamosan a zsírszövet mennyisége nő és egyre fáradékonyabb is lesz az ember.

Mi történik velünk lelkileg?

Lelki szempontból is jelentős változásaink inkább az idősebb 60-70 éves korban manifesztálódnak. A munkával töltött éveket felváltja a nyugdíjas időszak. Ezt egyfajta veszteségként élhetjük meg, hiszen kizökkenünk a mindennapi rutinunkból, megnő szabadidőnk aránya. Egy idő után minden négyzetcentiméterét kitakarítottuk már a lakásunknak, minden addig fel nem szerelt polcot felfúrtunk, lógó kilincset meghúztunk és szembe kell néznünk azzal, hogy nincs több feladat. Ez az az időszak, amely együtt jár új elfoglaltságok keresésével is.

Az idő előrehaladtával az elmúlással is szembe kell néznünk. Szeretteink elvesztése nagy űrt hagy maga után, nem beszélve a saját múlandóságunk tényének terhéről.

Nyugdíjas éveinktől megjelenhet az autonómia érzés csökkenése. Sokszor a családtagok érzik azt, hogy jobban oda kell figyelniük ránk, többször szeretnének meghatározóbb alakítói lenni a mindennapi életünknek. Előfordulhat, hogy az egészségi állapotunk követeli meg a segítség igénybevételét a hétköznapokban. Ekkor feltűnhet a haszontalanság, teherlét érzése is.

Mindenki máshogy éli meg

A kognitív folyamatainkban is változást figyelhetünk meg az életkorunk előrehaladtával. Többször felejthetünk el dolgokat, döntéshozatali helyzetben is lassabban reagálhatunk.

Fontos kiemelni, hogy ezek a változások és azok megélése egyénenként teljesen eltérő! Nem minden és nem mindenki esetében jelenik meg markánsan.

A pszichológia nagy általánosságban három lefutást különböztet meg a korábban leírt változások megjelenésével kapcsolatban:

Természetesen ezek sem teljesen elválasztható kategóriák, egyénenként változhat, hogy kinél hogyan csapódik le az idősödés folyamata.

Mit tehetünk a lelki egészségünkért?

Mindezek fényében érdemes arra is pillantás vetnünk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy az életkor előrehaladtával járó változásokhoz a legjobban tudjunk alkalmazkodni?

A testmozgás szerepe fizikai és léleki szempontból is kiemelt. Lehet az egyedül vagy csoportosan végzett sport, vagy akár a napi ház körüli teendők elvégzése is. Nem csak a testünket tartjuk ezzel karban, hanem a lelkünket is. A siker elérése a sportokban, vagy a ház körüli tevékenység során érzett hasznosság a mindennapok nehézségeink könnyebben át tud lendíteni minket.

A kognitív funkció magas szinten tartása is kiemelten fontos. Új dolgok, folyamatok megtanulása, azok gyakorlása folyamatosan karban tartja az elménket. Idősegyetemek, kézműves tanfolyamok, együtt tanulás a gyermekekkel, vagy akár a rendszeres rejtvény fejtés jó példák erre. 

Kiemelten fontos a társas kapcsolatok fenntartása és ápolása is. Régi korok szokása volt a társalkodó nő alkalmazása. Nem véletlenül. Az ember, mint szociális lény arra teremtetett, hogy folyamatos interakcióban legyen. Az idős klubokban való tagság, a baráti találkozások, családi összejöveteleken való részvétel mind fenntartják a közösség okozta stabilitást bennünk.

Szánjunk időt magunkra!

A fentiekben leírtak nem feltétlenül az ötvenes éveink legmeghatározóbb tényezői, hiszen ekkor még viszonylag aktívak vagyunk, dolgozunk, a családban fontos feladataink vannak. Ám azért tartom fontosnak ezeket már ebben az életkorban tudatosítani mert az életünkben áttételesen is megjelenhetnek a fenti tünetek. Sokunk családjában vannak idős szülők, nagyszülők, akik ezekkel a problémákkal küzdenek. A lelki egészségünket pedig a róluk való gondoskodás is meghatározza. Ha ismerjük és nagyjából átlátjuk a bennük zajló folyamatokat, azokban segíteni is jobban tudunk nekik. Az ő jóllétük pedig a sajátunkat is segíti.

Írta: Molnár Zoltán

Források:

Pukászky J. – Szabó Cs. – Lantos K.: Időskorúak mentális egészségét befolyásoló tényezők. In.: Egészségfejlesztés 2021. 62.évf. 2. sz.

Dr. Csókási Krisztina: A lelki egészség és rugalmasság megőrzése időskorban. Előadás, Art of Ageing konferencia és fesztivál, 2020.

Ha úgy érzed, hogy te vagy szeretteid nyugodtabban alhatnátok a a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!