Blog

Erre a 4 dologra figyelj oda nyáron!

Nyár derekán járunk. Ilyenkor több veszély fenyegethet minket, mint például a napégés, napszúrás, kiszáradás, és a szúnyogcsípések okozta bőr irritációk. Mire kell ilyenkor figyelnünk? Érdemes néhány dologra odafigyelnünk, ugyanis az alábbi problémák nemcsak a gyermekeket érintik, hanem minden korosztályt.

Napégés

napégés az egyik leggyakoribb, egyben legkellemetlenebb nyári panasz: elővigyázatossággal megelőzhető, de ha mégis leégünk, néhány egyszerű módszerrel segíthetünk bőrünk állapotán. A bőr enyhe kivörösödését kezeld napozás utáni balzsammal vagy aloe vera géllel. Mérsékelt napégés során, ha nem képződnek hólyagok, a hideg vizes (kb. 25 oC-os) zuhany vagy borogatás gyors enyhülést.

Ha bekövetkezett a napégés, akkor használjunk hűsítő krémeket és igyunk sok folyadékot! Emellett viseljünk olyan ruhákat, amelyek jól szellőznek, könnyű, természetes anyagból készültek, és teljesen eltakarják az érintett bőrfelületet.

Napszúrás

A napszúrást tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon való tartózkodás váltja ki. A túlzott napozás az egész szervezetet igénybe veszi, felléphet ugyanis az agyműködés zavara, megváltozik a vérkeringés, a szervezet ugyanis nem tudja leadni a felesleges hőt, és túlmelegszik.

 A napszúrás legjellemzőbb tünetei: fejfájás, szédülés, kábaság, émelygés, gyengeség, szomjúságérzet és hányinger. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be (akár 39-40°-ra). A nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége, merevsége alakul ki, a beteg tudata zavart lehet, eszméletét elveszítheti.

A legfontosabb teendő napszúrás esetén, hogy árnyékos helyre, vagy optimális esetben hűvös helyiségbe jusson a beteg. A tarkóra helyezett hideg vizes borogatás is nagyon hasznos. A napszúrás után mindenképpen adjunk vizet az érintettnek: apró kortyokban fogyasszon hűvös folyadékot. Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalom javasolt hűvös, fénytől védett, esetleg sötét szobában. Ha a tünetek nem javulnak, akkor fontos mielőbb orvoshoz fordulni.

Kiszáradás

A kiszáradás tünetei közé tartozik az erős szomjúság, vagyis a szervezetünk jelzése arra, hogy több folyadékot vegyünk magunkhoz, pótoljuk azt, ami elveszett. Ugyanakkor a vizelet mennyisége lecsökken, hogy így is vizet takarítsunk meg – ennek jele az egyre sötétebbé váló vizelet. A súlyosabb kiszáradás tünetei között találjuk a száj kiszáradását, az izomgörcsöket, a hányingert, a szívritmuszavarokat, a szédülést és az általános gyengeséget. A szervezet ilyen esetben elkezd kevesebbet izzadni, és könnyet sem termel. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra! A kiszáradás kezelése történhet otthon, vízivással, vagy súlyos esetben kórházban is.

Szúnyogcsípés

A szúnyogcsípés után azonnal piros duzzanat és körülötte bőrpír jelentkezik, mely maximumát kb. 20 perc alatt éri el. A késői reakciónak köszönhetően a terület ezt követően megduzzad, majd 7-10 nap alatt gyógyul. Ez a normál reakció. Ha ettől eltérő bőrreakciók alakulnak ki, forduljon orvoshoz! Az orvos a szúnyogcsípés által kiváltott allergiát antihisztamin tartalmú gyógyszerrel vagy szteroiddal kezelheti.

Ha úgy érzed, hogy számodra vagy a szeretteid számára is hasznos lenne a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatása, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Olvasd el a nyár veszélyeiről szóló korábbi cikkünket is!

Forrás: webbeteg.hu

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban