Blog

Találd meg a pánikrohamot kiváltó okokat!

A pánikbetegség sokkal több embert érint ma Magyarországon, mint gondolnánk. Körülbelül 300-350 000 ember szenved ebben a betegségben hazánkban. Annak ellenére, hogy ilyen sokakat érint a betegség, ritkán esik arról szó, hogy a pánikbetegségből való gyógyulás lehetséges. Gyakran előfordul, hogy egy pánikroham hirtelen, látszólag minden előjel nélkül tör ránk. Bár ezekre a rohamokra nem lehet előre felkészülni, mégis tehetünk azért, hogy csökkentsük a rohamok intenzitását, gyakoriságát. A pánikrohamok testileg és lelkileg egyaránt megterhelőek lehetnek, de van arra lehetőség, hogy meggyógyuljunk a betegségből.

A pánikrohamokból való gyógyuláshoz először meg kell kell vizsgálnunk az életünket, önmagunkat és az egyes helyzetekre adott reakcióinkat. A pánikrohamot kiváltó okok sokfélék lehetnek, nagyon egyedien hathatnak ránk az egyes élethelyzetek, életesemények. Amennyiben megtanuljuk felismerni ezeket az okokat, és átalakítani a hozzájuk való viszonyunkat, hosszú távon feloldhatjuk a bennünk lévő szorongást.

  1. Énvédő határhúzás, a szükségleteink tiszteletben tartása segít megelőzi a pánikrohamokat.

A pánikrohamok kialakulásához vezethet, ha nem tudunk határt húzni, nemet mondani egy fontos helyzetben. Ez könnyen előfordulhat például a munkahelyünkön, ha rendszeresen olyan feladatokra kérnek meg minket, amelyek vagy meghaladják a képességeinket, esetleg olyan mennnyiségben kapunk feladatokat, amit adott időn belül nem tudunk elvégezni. Emiatt olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy a teherbírásunkon felül teljesítünk, de közben túlzottan félünk ezt jelezni a munkahelyünkön, félünk attól, hogy negatív következményei lehetnek a jogos igényeinknek. Fontos, hogy megtanuljunk nemet mondani, bátran jelezni az igényeinket. Kísérletezhetünk azzal, hogy először kevésbé meghatározó döntéshelyzetekben mondunk nemet, hogy aztán stresszesebb helyzetekben is könnyebben tudjuk képviselni önmagunkat.

  1. Kiégés, kimerülés miatt is előjöhetnek a pánikrohamok.

Amennyiben azt érezzük, hogy hosszabb időn keresztül erőnkön felül teljesítünk, és már nagyon kimerültnek érezzük magunkat, akkor nagy valószínűséggel kiégtünk. Ilyenkor ha mégsem hagyhatjuk abba a munkát, legalább egy kis időre, akkor egy olyan lehúzó spirálba kerülhetünk, amiből kikerülni csak még több időt fog igénybe venni. Édesanyák körében gyakran előfordul, hogy úgy érzik, nem kapnak kellő segítséget, és nem marad energiájuk arra, hogy önmagukról is gondoskodhassanak, kipihenhessék magukat. Ha azt érezzük, hogy kiégtünk, próbáljunk meg segítséget kérni a környezetünktől, hátha valaki szívesen segít, akár egy délután erejéig a teendőinkben, akár rendszeresebben mindaddig, amíg elég energiát gyűjtünk ahhoz, hogy újult erővel tudjunk haladni az életünkben.

  1. Olyan életesemények, (például gyász vagy egy baleset átélése) amelyeket nem tudtunk feldolgozni, vezethetnek páikrohamokhoz.

Amikor egy nehéz életeseményt nem tudunk elfogadni, feldolgozni, akkor az traumaként él bennünk tovább, még akkor is, ha esetleg nem feltétlenül vagyunk tudatában annak, hogy egy traumát éltünk át. Az egyik legmegrázóbb dolog talán az életben, amikor egy fontos szerettünk elvesztését éljük át. Előfordulhat, hogy balesetet szenvedünk, vagy akár egy szerettünkkel történik meg a baleset. Ezeket a helyzeteket sokszor csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet egyedül feldolgozni, érdemes ilyenkor szakembertől segítséget kérni. Emellett fontos, hogy megerősítsük a hitünket, és kialakítsunk egy olyan narratívát, aminek a segítségével könnyebben elfogadhatjuk a történteket, akár hatással voltunk az eseményre, akár nem.

  1. Nem ritka, hogy a nehéz életkörülmények, a megélhetés miatti aggódás váltja ki a rohamokat.

A mindennapi élethez szükséges anyagi javak megteremtése sokak számára kihívást jelent. Ez különösen akkor nehéz, ha nemcsak magunkról, de gyermekeinkről, szüleinkről is egyedül kell gondoskodnunk. Amikor a kiadások miatt aggódunk, és állandóan a hiányra gondolunk, azáltal tovább fokozódik a szorongás bennünk. Ilyenkor érdemes naponta többször is megvizsgálni a gondolatainkat, és elcsípni azokat a gondolatokat, amik a hiányra fókuszálnak. Bár ezzel még önmagában nem lehet megoldani a helyzetet, viszont azáltal, hogy visszanyerjük a nyugalmunkat, és lecsendesítjük az elménket, olyan ötletek is eszünkbe juthatnak, amikre addig nem gondoltunk, és amelyek segítségével könnyebben változtathatunk az élethelyzetünkön. Ha erre rendszeresen odafigyelünk, akkor könnyebben tudunk majd a nehéz helyzetekben is hideg fejjel gondolkodni, és nem uralkodik el rajtunk a pánik.

Érdemes megvizsgálni, hogy magunkra ismerünk-e a fenti példák valamelyikében, vagy eszünkbe jut-e egy olyan gyökér ok, ami a pánikrohamok hátterében állhat. Ha megtaláljuk a legfőbb kiváltó okot, és elkezdünk vele dolgozni, az nem csak a pánikrohamok tüneteit, de akár magát a pánikrohamot is megszüntetheti.

Amennyiben a pánikrohamot olyan fizikai tünetek kísérik, mint például a heves szívdobogás, izzadás, szédülés, mindenképpen érdemes először egy teljes orvosi kivizsgálást kérni. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy nem állnak szervi tünetek a háttérben, akkor tudhatjuk, hogy pánikrohamról beszélhetünk. Amikor a pánikroham tüneteit tapasztaljuk, ne féljünk segítséget kérni barátoktól, rokonoktól vagy keressünk fel pszichológust!

Ha szeretnél még többet megtudni a pánikbetegségről, és az abból való gyógyulásról, akkor szeretettel várunk November 18-án a Semmi Pánik Online Konferencián! 

Elismert szakértők segítségével megtárgyaljuk azt, hogy milyen módszerek és stratégiák vannak arra, hogy leküzdjük a pánikbetegséget. Az előadók között szerepel Dr. Buda László pszichoterapeuta, Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, Sághy András EFT terapeuta, valamint Biró Gergely kognitív viselkedésterapeuta, és Rév Szilvia pszichológus, autogén tréner.

Regisztrálj most a konferenciára és lépj előre a pánikbetegség elleni harcban!

A jegyvásárláskor használd a semmipanik50 kuponkódot, és vásárolj 50%-kal olcsóbban!

Részletek a weboldalon: https://semmipanik.com/

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a felhasználói élmény növeléséhez. Amennyiben folytatja a weboldal böngészését, azzal Ön elfogadja a Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.