Blog

Stresszkezelés a munkahelyen

A modern világunkban egyre gyakoribbá válik a munkahelyi stressz és a szorongás, amelyek negatívan befolyásolhatják az alkalmazottak mentális és fizikai egészségét, valamint a teljesítményüket is. 

Néhány gyakori munkahelyi stresszhatás és a mögötte álló hormonális hatások:

 1. Munkaterhelés és határidők: A nagy munkamennyiség és a szoros határidők stresszt okozhatnak. Ebben az esetben a kortizol nevű hormon szabadul fel, amely a szervezet válasza a stresszre. A magas kortizol szint hosszabb távon negatív hatással lehet az immunrendszerre és a fizikai egészségre.
 2. Konfliktusok és kommunikációs problémák: Konfliktusok a munkatársakkal vagy a vezetőkkel, valamint a rossz kommunikáció stresszt és szorongást okozhatnak. Ezek a helyzetek aktiválhatják a szimpatikus idegrendszert, amely a „üss vagy fuss” válaszért felelős. Az ezzel járó stresszhormonok közé tartozik az adrenalin és a noradrenalin.
 3. Bizonytalanság és változások: Munkahelyi változások, például szervezeti átszervezések vagy munkakörök megváltoztatása, növelhetik a stresszt és a szorongást. A változásokra adott válasz a stresszválaszokhoz és az emelkedett stresszhormonokhoz vezethet.
 4. Túlóra és munka-magánélet egyensúlya: Az egyensúlyhiány a munka és a magánélet között szintén stresszt eredményezhet. A magasabb kortizol szintek mellett az alvászavarok és az érzelmi kimerülés is előfordulhatnak.
 5. Teljesítményi elvárások és verseny: A magas elvárások és a versenyszférában való részvétel szintén stresszt okozhat. Ez a stresszhatás a „túlélő” módot aktiválhatja, amelynek során az agy a fenyegetést érzékeli, és a stresszhormonok felszabadulnak.

Ezen hormonok és stresszhelyzetek kombinációja hosszú távon negatív hatással lehet az alkalmazottak mentális és fizikai egészségére, emiatt érdemes megelőző és stressz csökkentő, levezető lépéseket tenni. Szerencsére számos hatékony módszer áll rendelkezésre a stresszkezelés és a szorongás csökkentésére, amelyek segíthetnek az egyensúly megteremtésében és a jobb munkahelyi élmény kialakításában.

Az első lépés a hatékony stresszkezeléshez az önismeret. Fontos azonosítani azokat a tényezőket, amelyek a leginkább stresszt okozzák a munkahelyeden. Lehetséges, hogy túlterhelés, határidők vagy kommunikációs problémák jelentik a fő forrásokat, de lehet akár teljesen más kiváltó oka is. Kezdd el megfigyelni, hogy mikor érzed stresszesnek magad, és pörgesd vissza fejben, hogy mi volt az a momentum ami kiváltotta. Ha nem ugrik be elsőnek semmi, akkor gondolj vissza, hogy mikor voltál még nyugodt állapotban, és milyen esemény történt két pillanat között.

A második lépés a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás. A testmozgás segít felszabadítani az endorfinokat, a boldogsághormonokat, és javítja az alvásminőséget. Az egészséges étkezés, amely magában foglalja a friss gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat, stabilizálja az energiaszintet és támogatja az agyműködést. Az étkezésnél fontos, hogy alakítsd ki a napi rutinod, és rendszeresen abban az időben táplálkozz, amit a szervezeted megszokott, mert ez is kiszámíthatóságot és nyugalmat sugall a szervezetnek.

Az alábbiakban néhány olyan mozgásforma található, amelyek különösen jótékony hatással lehetnek a stressz csökkentésére:

 1. Jógagyakorlatok: A jóga kombinálja a testmozgást, a mély légzést és a meditációt. A lassú és folyamatos jógagyakorlatok segítenek ellazulni, nyugodtabbá tenni az elmét és csökkenteni a stresszt.
 2. Tai chi: Ez egy lassú és koordinált mozgásforma, amelyet általában koreográfiázott formákban végeznek. A tai chi segít a test és az elme összehangolásában, növeli a testtudatosságot és mélyíti a légzést.
 3. Sétálás: Egyszerűen sétálni is hatékony lehet a stressz enyhítésére. Egy séta a természetben vagy egy nyugodt környéken segít kiszakadni a mindennapi gondokból és megnyugodni.
 4. Futás: A futás az endorfinok termelését serkenti, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt. A kardiovaszkuláris mozgás segít a stresszhormonok lebontásában.
 5. Úszás: A vízben végzett mozgás kellemes és gyengéd a testre. Az úszás segít lazítani az izmokat, javítani a légzést és csökkenteni a stressz szintjét.
 6. Nordic walking: Ez a séta kiegészítve botokkal segít a testet jobban bevonni a mozgásba. A nordic walking segíthet javítani az állóképességet és lazítani a testet.
 7. Kerékpározás: Kerékpározás közben a friss levegő és a mozgás egyaránt hozzájárul a stressz enyhítéséhez. A kerékpározás lehetőséget ad a kikapcsolódásra és a természet élvezetére.

Azonban fontos megjegyezni, hogy mindenki egyedi, és nem minden mozgásforma illik mindenkihez. A legfontosabb az, hogy találj olyan mozgásformát, amelyet élvezel és amely pozitív hatást gyakorol a testedre és elmédre.

A relaxációs technikák, például a mély légzés, a progresszív izomlazítás és a meditáció hatékonyak a munkahelyi stressz enyhítésére. Napi néhány percnyi időt szánni a relaxációra segíthet csökkenteni a szorongást és a feszültséget.

A hatékony időmenedzsment és prioritások meghatározása szintén fontos. Tervezd meg a feladatokat és a teendőket, és ne habozz delegálni vagy segítséget kérni, ha szükséges. Az időbeosztás segít elkerülni a felesleges stresszt és a kapkodást.

A nyitott kommunikáció a kollégákkal és a felettesekkel is elősegítheti a munkahelyi stressz és szorongás csökkentését. Azzal, hogy megosztod az érzéseidet és aggodalmaidat, könnyebben megtalálhatod a megoldásokat és a támogatást.

Végső soron a munkahelyi stresszkezelés és szorongás csökkentése összetett folyamat, de a fent említett módszerek alkalmazásával javítható az életminőség és a munkahelyi jólét. Az önismeret, a testmozgás, a relaxáció, az időmenedzsment és kommunikáció kulcsfontosságúak a stressz enyhítésében és a szorongás csökkentésében, hogy produktívan és egészségügyileg kiegyensúlyozottan működhessünk a munkahelyünkön.

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban