A 2022-es év nyara rettentő forrónak szinte perzselőnek bizonyult, rengeteg melegfront és kánikula volt. Népszerűek voltak az árnyékosabb, hűs helyek és a megfelelő hidratálás is előnyt élvezett. Ilyen tüzes nyarat általában farkasordító tél követ. Felkészülni a tél zord időjárására és egyben a kihűlés ellen még nem késő. Szerezzük be a tökéletes fűtési teljesítménnyel rendelkező csontszáraz fát vagy korszerűsítsük fűtési rendszerünket (pl. kazáncsere, napkollektoros fűtésrásegítés, nyílászárók cseréje, külső szigetelés beépítése).

Hogyan ismerhetők fel a kihűlés tünetei?

Az emberi szervezet normális maghőmérséklete 36-37 °C között van, amelynek csökkenése kihűléshez- vagyis szakszóval hipotermiás állapothoz vezethet. A kihűlés a test maghőmérsékletének 35 °C alá történő csökkenése, melynek négy fokozata van: enyhe (33-35°C), mérsékelt (29-32°C), súlyos (21-28°C), mély hipotermia (21°C alatt). Az idősek, gyermekek és valamilyen fogyatékossággal élők fokozottabban vannak kitéve a szervezet kihűlésének. Az emberi test 1-2 °C-os hővesztesége szapora pulzussal, gyors légzéssel, emelkedett vérnyomással, izomremegéssel és reszketéssel jár. A tartós hatás miatt többszervi károsodás léphet fel: a szervezet hőszabályozása kimerül, folyamatosan csökken a testhőmérséklet, bágyadtság, álmosság, érzékcsalódás jelentkezik, jobban csökken a vérnyomás, a légzés ritkul és felületessé válik, szívritmuszavarok (pl. kamrafibrilláció), eszméletvesztés, tág pupillák, alacsony vércukorszint, keringési rendszer bénulása következtében beáll a halál.

Nem múlik el úgy tél- még az utóbbi években tapasztalt enyhébb teleknél sem, hogy ne szerepelne a médiában a kihűlés okozta halál. Legtöbbször az idős emberekről hallunk a kihűlés okozta halálesetek többségében. Ez annak köszönhető, hogy az idős embereknek több kockázati tényezői lehetnek, mint például: kevésbé érzékelik a külső hőmérséklet csökkenését, nem kielégítő mennyiségű- és minőségű folyadékot és táplálékot fogyasztanak, kevesebbet mozognak, nem öltöznek fel megfelelően az adott hőmérséklethez, lehetnek krónikus betegségeik.

Így előzzük meg a kihűlést!

Számos javaslatot ismerünk, hogy elkerüljük a kihűlés kockázatát, ezek a következők:

Ha úgy érzed, hogy te vagy szeretteid nyugodtabban alhatnátok a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban