Blog

Mit kell tudni a szív- és érrendszeri betegségekről?

A halálozási statisztikákat figyelembe véve Magyarországon a keringési rendszer betegségei jelentik a legnagyobb fenyegetést, minden második halálesetet ilyen típusú betegség okoz. A LifeMax szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb információkat ezekről a kórfolyamatokról.

A szív- és érrendszeri betegségek típusai

A kardiovaszkuláris betegségek világszerte és hazánkban is vezető haláloknak számítanak. Ebbe a gyűjtőfogalomba minden olyan betegség beletartozik, mely legfőképpen a szívet és az ereket érinti. A négy leggyakoribb típusa a koszorúér-betegség, a stroke, a perifériás-érbetegség (például az érszűkület vagy trombózis), valamint az aorta megbetegedése.

A megelőzés lehetőségei

A szív- és érrendszeri betegségekre egyesek hajlamosabbak a genetikájuknak köszönhetően, azonban számos rizikófaktort kiiktathatunk az életünkből némi odafigyeléssel. A szív-és érrendszeri betegségek oka lehet például az emelkedett vérnyomás, melyet nem kezelnek, a dohányzás, a magas koleszterin szint, az ülő életmód, az elhízás, vagy épp a nem megfelelő, egészségtelen étrend.

A kardiovaszkuláris betegségek veszélye jelentősen csökkenthető az alábbi tippek betartásával:

  • Próbáljuk a testsúlyunkat normalizálni. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 18,5 és 25 kg/m2 között kell tartanunk a BMI skálán.
  • Az étrendi nátriumbevitelt igyekezzünk 5 gramm alá csökkenteni.
  • Mozogjuk minden nap, amennyire lehetséges.
  • Kerüljük a dohányzást és csak mérsékelten fogyasszunk alkoholt!
  • Kövessünk gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet.

Ahhoz, hogy kimondják valakiről, hogy szív és érrendszeri beteg, számos vizsgálaton kell átesnie. Érdemes időnként ellátogatni a háziorvosunkhoz, és megvizsgáltatnunk a szív- és érrendszerünk állapotát.

Hipertónia

A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség a hipertónia.A magas vérnyomás betegség egy krónikus kóros állapotot jelent, mely során tartósan, nyugalmi állapotban a szisztolés vérnyomás 140 Hgmm- és a diasztolés vérnyomás 90 Hgmm felett helyezkedik el. Csak összehasonlításképpen: az egészséges normál vérnyomás nyugalmi állapotban 100-140 Hgmm szisztolés és 60-90 Hgmm diasztolés tartományban mozog. A hipertónia kiváltó oka ritkább esetben lehet valamilyen másik betegség, de leggyakrabban a nem megfelelő életmód áll a hátterében (túlsúly, mozgáshiány, stressz, túlzott só- és alkoholfogyasztás).

A tartósan magas vérnyomás károsíthatja az agyat, a szív- és érrendszert, a veséket és a szemet is. A hipertónia szövődménye lehet a stroke, valamilyen kognitív károsodás, a demencia, a szívelégtelenség, különböző perifériás érbetegségek, diffúz érelmeszesedés, érszűkület, tüdőembólia, veseelégtelenség és az idült vesebetegség is.

Segíthet a LifeMax

Bár a megelőzésben sajnos nem, a kialakult szív- és érrendszeri betegségek esetén segít a LifeMax segélyhívó szolgáltatása is. A készülékkel ugyanis rosszullét esetén is azonnal riaszthatók a diszpécserek, akik vészhelyzetben azonnal mentőt küldenek. Mivel a szolgáltatással a betegek akár percek alatt segítséget kaphatnak, csökkenthető a későbbi szövődmények kockázata például szívroham vagy trombózis esetén.

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban