Blog

Minden, amit tudni akartál a demenciáról: hogyan ismerhető fel és előzhető meg

A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória rosszabbodását, fokozatos elbutulást jelent. A betegség miatt az agyban található idegsejtek funkciója károsodik, más idegsejtekkel alkotott kapcsolataik megszakadnak, a betegek az összetett feladatokat nem képesek végrehajtani. 60 éves kor fölött egyre gyakrabban észlelhetőek a demencia jelei, de a folyamat már jóval korábban elkezdődhet.

A demenciának több típusa is ismert, leggyakoribb formája az Alzheimer kór. Mivel a demens ember ellátása, kezelése nem könnyű feladat, és a betegség legtöbbször nem visszafordítható, fontos lenne már az első jeleknél felismerni a bajt, és már a kezdeti stádiumtól csökkenteni a károsodást, ezzel lassítva a folyamatot.

10 jel, amely demenciára utalhat

Memóriazavar, feledékenység

Ez az egyik legjellemzőbb tünet, amire fel kell figyelni a memóriazavar. Az öregedéssel természetesen együtt jár az emlékezet romlása, de figyelmeztető jel lehet, ha a betegnek később sem jut eszébe, amit elfelejtett.

Nehézségek a problémamegoldásban, tervezésben

Gyanús tünet, ha a korábban jól működő készségek romlanak, például a korábban sokszor megfőzött ételt nem tudja elkészíteni, a boltban nem tudja kiszámolni a fizetendő összeget, vagy eltéved hazavezetés közben.

Probléma az egyszerű feladatok elvégzésében

A demens személy nehéznek találhat olyan korábban rutinszerűen végzett tevékenységeket, mint a televízió, a telefon vagy a számítógép kezelése, vagy akár egy tea elkészítése. Ezek a nehézségek otthon és a munkában is jelentkezhetnek.

Időbeli és térbeli tájékozódási zavar

A demencia megnehezíti az időbeli tájékozódást, sőt, később gyakran teljesen felborítja az időérzékelést, még a múlt és a jövő megkülönböztetése is gondot jelenthet. A térbeli tájékozódás zavara is fontos figyelmeztető jel.

Probléma a vizuális információk feldolgozásával

Az olvasás, a távolságok megítélése vagy a színek megkülönböztetésére való képesség is romolhat a demencia miatt. Ha megjelennek ezek a tünetek, mérlegelni kell, hogy szabad-e autót vezetnie az érintettnek.

Személyiségváltozás

A személyiségváltozás is utalhat demenciára. Ha például egy idős ember befelé fordulóvá zárkózottá válik, az is utalhat a betegségre. Gyakran a személyiség azért változik, mert a beteg észleli a tüneteket és szorong, esetleg bezárkózik miattuk.

Beszéd- és az írás zavarai

A demens ember nehezen vesz részt egy társalgásban, mert könnyen elfelejti, mit mondott korábban ő vagy más, emiatt pedig akár magukba is fordulhatnak a betegek. Ugyanígy romolhat a kézírás olvashatósága, nyelvtani helyessége is.

A tárgyak helyének elfelejtése

Az érintett gyakran nem emlékszik rá, hol hagyta a mindennapi tárgyait, például távirányítót, dokumentumokat, pénztárcát, kulcsokat, és az is előfordulhat, hogy másokat vádol lopással.

Romló döntési- és ítélőképesség

Egyre nehezebbé válik annak megítélése, hogy mi lehet jó és rossz döntés. A demens személy hajlamos sok pénzt adni valamiért, amire nincs is szüksége, ugyanakkor elhanyagolja a személyes higiéniát, és nem figyel a külső megjelenésére.

Szociális élettől való visszavonulás

Figyelmeztető jel, ha valaki egyre visszahúzódóbb, ha nem folytatja a korábbi tevékenységeit, ha nem keresi mások társaságát, nem figyel a beszélgetésekre. Ez otthon és a munkahelyen is megfigyelhető lehet, izolációhoz vezethet.

Személyiség- és hangulatváltozások

Sokan észrevehetően ingerlékenyebbek lesznek, többet veszekszenek, esetleg befelé fordulnak, szorongókká válnak.

Mikor keressük fel a neurológust?

Ha a fenti jelek közül akár csak kettőt is tapasztalunk valakin, akkor fontos lenne mihamarabb felkeresni a szakorvost. Nem érdemes abba a hamis illúzióba ringatni magunkat, hogy mindez az öregedés természetes velejárója, mert a kognitív funkcióink hanyatlásának van egy elfogadható mértéke. Fontos kideríteni, hogy a tünetek hátterében nem áll-e demencia vagy esetleg más testi vagy lelki betegség. Korai diagnózis birtokában a megfelelő kezelés hatékonyan lassíthatja a folyamatot, segíthet az életminőség minél további megőrzésében, ami nem csak demens személy, de a családja szempontjából is igen fontos.

És hogy hogyan maradhatunk szellemileg aktívak idős korban is?

Szellemi munka végzésével, olvasással, játékkal és a szociális kapcsolataink ápolásával tovább maradhatunk frissek szellemileg. A Qwirkle, Scrabble, Azul, Tokaido társasjátékokat például ajánljuk a szellemi épség megőrzésére, amelyeket játszhatunk gyerekekkel, barátokkal, unokákkal. A játékok fejlesztik a memóriát, gondolkodásra késztetnek, és végül, de nem utolsó sorban szórakoztatnak is.

Azt az időt, amit ma televíziónézéssel töltünk, a régebbi korok emberei bizony jelentős részben közös játékkal töltötték. Az időseknek azért is van különösen szükségük a játékra, mert aktivitásra van szükségük és ezt a játék egyedül, de társaságban még inkább biztosítja.

Ha úgy érzed, hogy számodra vagy a szeretteid számára is hasznos lenne a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatása, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyek segítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!