Blog

Milyen hatása lehet a nyári hónapoknak a mentális egészségünkre, mire figyeljünk oda ebben az időszakban?

A pánikrohamok, melyek intenzív félelmet és kellemetlen testi tüneteket okoznak, sok embert érintenek világszerte. Ahogy beköszönt a nyári időszak, többen tapasztalják magukon, hogy a hangulatuk és a mentális állapotuk is megváltozik. Annak ellenére, hogy a nyár a pihenés és a kikapcsolódás ideje, a forró időjárás aggodalmat és szorongást válthat ki sokakban. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a nyári hónapoknak milyen hatása lehet a mentális egészségünkre, és hogyan figyeljünk oda magunkra ebben az időszakban. 

A szokásosnál magasabb hőmérséklet és magas páratartalom, a napégési veszély, vagy akár egy hirtelen jött nyári extrémebb vihar vagy jégeső mind okot adhat arra, hogy a pánikrohammal küzdő emberekben szorongásos érzések merüljenek fel. Az aggodalom olyan testi tünetekben mutatkozik meg, mint például a gyorsabb szívverést, a légszomj érzet vagy az izzadás, és ezeknek a tüneteknek az észlelése csak tovább fokozhatja a szorongás érzését. A meleg mindenkire hatással van, még az egészséges szervezetet is megviseli, a szokásosnál fáradtabbnak, álmosabbnak érezhetjük magunkat. Ilyenkor fontos, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a hőség ellenére lelkileg és fizikailag is jól legyünk.

Töltsünk időt a szabadlevegőn!

Sok ember számára a nyári hónapok napfényes időjárása és a könnyebben elérhető szabadidős tevékenységek lehetőséget adnak a relaxációra és a stressz csökkentésére. Egy vízparti biciklizés, vagy egy esti séta nem annyira megterhelő, mégis pozitív hatással van a szervezetre. Az intenzív fizikai aktivitás, (főleg ha nincs hozzá szokva a szervezet,)  és a hőség miatt a test könnyebben kimerülhet, ami kihatással lehet az egyén energetikai szintjére és stressz toleranciájára. Ha valaki túlzottan terheli magát, az fokozhatja az idegességet és a szorongást, és elősegítheti a pánikrohamok kialakulását. Emiatt a szabadidős tevékenységeket lehetőleg ne a déli, kora délutáni órákra időzítsük, és csak annyit mozogjunk, ami nem túlzottan megerőltető testünknek.

Hideg borogatás 

A hátra, nyakra, mellkasra terített nedves törülköző segít lehűteni a testet, de az is használhat ilyenkor, ha hideg vizet folyatunk a csuklónkra. Ha klimatizált helyiségben dolgozunk, lehetőleg ne állítsuk nagyon alacsonyra a hőmérsékletet, mert a túlhűtés szintén megterhelően hat a szervezetre.

Fogyasszunk kellő mennyiségű vizet!

Bármennyire is triviális figyelmeztetés, hogy igyunk megfelelő mennyiségű vizet, mégis sokszor elfeledkezünk róla. A cukros üdítőkkel sajnos nem tudunk megfelelően hidratáltak maradni, az extrém hőségben a sima, esetleg citromos víz vagy cukrozatlan tea segít a legjobban a kiszáradás ellen.

Beszélgetés, mint figyelemelterelés

Ha azt érezzük, hogy akár a meleg, akár más, személyes probléma okoz szorongást, és kezdjük elveszíteni a kontrollt az érzelmeink felett, akkor forduljunk barátaink, ismerőseink felé. Egy beszélgetés, ami nem magáról a problémáról szól, hanem valami másról, segít elterelni a figyelmünket és feloldani a bennünk lévő szorongást, és akár valami egyszerű megoldás is eszünkbe juthat a problémánkra a beszélgetés alatt.

Légzéstechnikák alkalmazása

A pánikroham leggyakoribb tünetei közé tartozik a légszomj, a levegővétel heves kapkodása. Többfajta légzésgyakorlat is hasznos lehet ilyenkor, például hatékonyan elmulaszthatja a tüneteket egy olyan légzésgyakorlat, amely során pár másodpercig az orrunkat befogva nem veszünk levegőt. Pár lélegzetvétel után fogjuk be az orrunkat 3 másodpercig, utána pedig lélegezzünk az orrunkon keresztül 10-15 másodpercig. Ismételjük meg ezt a folyamatot mindaddig, amíg a légzés lelassul és a légszomj érzése is csökken. 

Figyeljünk oda magunkra a tömegben is!

A nyári időszakban sokan részt vesznek különféle rendezvényeken, koncerteken vagy nyilvános eseményeken. Az ilyen eseményeken való részvétel sok ember számára vonzó, szórakoztató és izgalmas, de mások számára szorongást okozhat. A tömegben való tartózkodás, a hőség, a zaj és a szűk helyek fokozhatják a pánikrohamok kialakulásának esélyét, különösen akkor, ha korábban már voltak hasonló negatív élményeik. Ha azt érezzük, hogy a tömegben fokozódik a szorongásunk, akkor se hagyjuk ki emiatt a rendezvényeket, de helyezkedjünk úgy, hogy tudjuk, mindig van egy rövidebb “menekülő útvonal” a közelben, és ha kell, könnyen ki tudjunk jönni a tömegből.

A napfény és a D-vitamin szerepe

A nyári hónapokban több napfény áll rendelkezésre, és a napozás során a bőrünk D-vitamint termel, ami fontos szerepet játszik a mentális egészség megőrzésében. A hangulatzavarok, pánikrohamok hátterében vitaminhiány is állhat, emiatt figyeljünk oda a vitaminok változatos bevitelére, és használjuk ki, hogy a nyári időszakban a napsütés és a D-vitamin termelődése potenciálisan csökkentheti a pánikrohamok kockázatát. A reggeli órákban kb. 10 perces napozással már tehetünk testünk és lelkünk egészségéért.

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban