Blog

Miért fontos a közösség támogatása és a szociális háló kialakítása? 

A pánikrohamokkal küzdő emberek számára a mindennapok kihívásai gyakran összekapcsolódnak szorongással és izolációval. Azonban a szociális kapcsolatok és a közösség támogató ereje rendkívül fontos szerepet játszhat a pánikrohamok kezelésében és az abból való mély és tartós gyógyulás folyamatában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért különösen fontos a társas támogatás és a közösségi kapcsolatok fenntartása a pánikrohamokkal élők számára.

Mi áll valójában a szociális izoláció hátterében?

A pánikrohamok kiváltó okai között gyakran szerepelhet a stressz, a túlzott aggodalom és az érzelmi terhek. Ezenkívül azonban a szociális izoláció is szerepet játszhat a pánikrohamok súlyosbodásában. Az emberek hajlamosak visszahúzódni, elszigetelődni, és kerülni a társas helyzeteket, mert attól félnek, hogyha mások észreveszik szorongásukat vagy a pánikroham tüneteit, akkor rosszul, esetleg elítélően fogják kezelni őket. Bár előfordulhat erre példa, esetleg gyerekkori tapasztalatok alapján feltételezzük ezt, fontos, hogy ne kizárólag a korábbi tapasztalatokra hagyatkozzunk. 

A társas támogatás és a közösségi háló szerepe

  1. Érzelmi Támogatás: Amennyiben sokszor szorongunk napközben, szükségünk lehet  olyan személyekre, akik megértik a helyzetünket, meghallgatnak és ezáltal biztosítanak arról, hogy nem vagyunk egyedül. Egy megbízható barát vagy családtag jelenléte, aki elfogadó és megértő, segíthet enyhíteni a pánikrohamok okozta érzelmi és fizikai terheket.

  1. Praktikus Támogatás: A közösségi támogató hálózatnak nemcsak érzelmi támogatást nyújthat, hanem praktikus segítséget is. Például megkérhetünk valakit, hogy segítsen egy-egy nehezebb nap a mindennapi feladatokban, amikor a pánikrohamok nehezítik azok elvégzését.

  1. Közösségi Tevékenységek: A baráti, családi kapcsolatok mellett más közösségi tevékenységekben való részvétel is segíthet enyhíteni a pánikrohamokat. Az ilyen eseményeken való részvétel segít elterelni a figyelmet a szorongásról, és erősítheti a kapcsolatokat, amelyek hozzájárulhatnak a jólléthez. Kipróbálhatunk például csoportos sport tevékenységeket, egy új hobbit, vagy kereshetünk olyan közösségi tereket, ahol könnyen tudunk új barátokra szert tenni.

  1. Professzionális Segítségkeresés: A közösségi támogatás mellett fontos szakemberhez fordulni. Pszichológusok, terapeuták és támogató csoportok tagjai mind olyan források, akik szakértelmükkel és tapasztalatukkal segíthetnek a pánikrohamok kezelésében.

Annak érdekében, hogy a társas és közösségi támogatás hatékony legyen, fontos a nyitottság, akár a már meglévő kapcsolatokban, akár abban, hogy sikerüljön új kapcsolatokat kialakítani. Az empátia és megértés, az őszinte kommunikáció mindkét fél részéről kulcsfontosságú a támogatás hatékonyságában. A társas támogatás és a közösségi kapcsolatok megőrzése kulcsfontosságú a pánikrohamokkal élők számára. A pozitív kapcsolatok segíthetnek csökkenteni a szorongást, növelni az életminőséget, és hozzájárulni a pánikrohamokból való gyógyuláshoz.

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban