Blog

Mi az a csontritkulás és mit tehetünk ellene?

A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis- a csontok anyagának kóros mértékű csökkenése, mely a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenésével jár. A kialakult oszteoporózisnál legfőképpen a combnyak csontja és a csigolyák érintettek. Mindkét idősödő nemet érinti a kór, de nőknél jellemzőbb az előfordulása.

Elkerülhető a folyamat?

A kóros mértékű csontritkulás elkerülhető vagy késleltethető a napi rutinunk szervezésével. Táplálkozásunkkal odafigyelhetünk a kielégítő kalciumbevitelre, melynek az ajánlott napi mennyisége 1000-1200 mg. Fogyasszunk tejtermékeket, sötétzöld leveles zöldségeket és szárított gyümölcsöket (télen). A leges-legfontosabb tanács, hogy mozogjunk többet tudatosan. Bármilyen mozgásforma segít a csontritkulás elkerüléséhez. Legjobbak az erősítő, súlyzós vagy saját testsúllyal végzett gyakorlatok. Minden aktív mozgásforma javítja, építi és erősíti a csontjaink állapotát legyen az fél óra- séta, -tánc, vagy -kerékpározás. Érdemes választani a vízben történő mozgásokat is, mert általuk az ízületeink kopása a minimálisra csökkenthető.

Engedjük el káros szenvedélyeinket!

Hagyjunk fel a dohányzással, mert kalcium beépülését gátolja a dohányipari termékek fogyasztása. Fogyasszunk kevesebb sót- napi max. 5 grammot, mert a nagy sóbevitel növeli a csonttörések kockázatát. Igyunk mértékletesen kávét! A túl sok koffein gyengítheti a csontokat, mert gátló hatással van a D-vitamin anyagcserére. Egyébként a csontok egészsége érdekében szedhetünk D- és K2-vitamint táplálékkiegészítő formájában, az első vitamin szabályozza a kalcium beépülést, a második vitamin pedig szükséges a csontépítő fehérje aktiválásához. Reggelente fogyasszunk forró fekete vagy zöld teát, mivel a bennük található flavonoidok csontvédő hatásúak. Mellőzzük a rendszeres szénsavas üdítők és alkoholok bevitelét, mivel csökkentik a csontok tömegét.

Mikor kezdődik?

A kezdődő csontritkulást nehéz magunkon észrevenni, ezért ajánlott nőknek a változókor körül – férfiaknak az ötvenes éveikben ellenőrizni a csonttömeget. Ha diagnosztizálva van az oszteoporózis, akkor a fentebb említett életmódbeli tanácsokat szigorúbban kell az életünkbe iktatni. A csontritkulás gyógyszeres kezelésében a következő készítmény csoportok segíthetnek: szelektív ösztrogén-receptor modulátorok; biszfoszfonátok; kalcitoninok; stroncium-ranelátok és katepszin K gátlók.

A csontritkulás elkerülés érdekében mindenkit ösztönzök a mindennapi aktív mozgásra!

Felhasznált források:

  1. https://almapatika.hu/magazin/eletmod/mozgas/csontritkulas-ellen-mit-tegyunk-mit-keruljunk 
  2. https://www.hazipatika.com/eletmod/csontritkulas/cikkek/hogyan_kezelheto_a_csontritkulas 
  3. https://kigyopatika.hu/csonterositok

Ha úgy érzed, hogy te vagy szeretteid nyugodtabban alhatnátok a a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a felhasználói élmény növeléséhez. Amennyiben folytatja a weboldal böngészését, azzal Ön elfogadja a Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.