Blog

Mi az a csontritkulás és mit tehetünk ellene?

A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis- a csontok anyagának kóros mértékű csökkenése, mely a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenésével jár. A kialakult oszteoporózisnál legfőképpen a combnyak csontja és a csigolyák érintettek. Mindkét idősödő nemet érinti a kór, de nőknél jellemzőbb az előfordulása.

Elkerülhető a folyamat?

A kóros mértékű csontritkulás elkerülhető vagy késleltethető a napi rutinunk szervezésével. Táplálkozásunkkal odafigyelhetünk a kielégítő kalciumbevitelre, melynek az ajánlott napi mennyisége 1000-1200 mg. Fogyasszunk tejtermékeket, sötétzöld leveles zöldségeket és szárított gyümölcsöket (télen). A leges-legfontosabb tanács, hogy mozogjunk többet tudatosan. Bármilyen mozgásforma segít a csontritkulás elkerüléséhez. Legjobbak az erősítő, súlyzós vagy saját testsúllyal végzett gyakorlatok. Minden aktív mozgásforma javítja, építi és erősíti a csontjaink állapotát legyen az fél óra- séta, -tánc, vagy -kerékpározás. Érdemes választani a vízben történő mozgásokat is, mert általuk az ízületeink kopása a minimálisra csökkenthető.

Engedjük el káros szenvedélyeinket!

Hagyjunk fel a dohányzással, mert kalcium beépülését gátolja a dohányipari termékek fogyasztása. Fogyasszunk kevesebb sót- napi max. 5 grammot, mert a nagy sóbevitel növeli a csonttörések kockázatát. Igyunk mértékletesen kávét! A túl sok koffein gyengítheti a csontokat, mert gátló hatással van a D-vitamin anyagcserére. Egyébként a csontok egészsége érdekében szedhetünk D- és K2-vitamint táplálékkiegészítő formájában, az első vitamin szabályozza a kalcium beépülést, a második vitamin pedig szükséges a csontépítő fehérje aktiválásához. Reggelente fogyasszunk forró fekete vagy zöld teát, mivel a bennük található flavonoidok csontvédő hatásúak. Mellőzzük a rendszeres szénsavas üdítők és alkoholok bevitelét, mivel csökkentik a csontok tömegét.

Mikor kezdődik?

A kezdődő csontritkulást nehéz magunkon észrevenni, ezért ajánlott nőknek a változókor körül – férfiaknak az ötvenes éveikben ellenőrizni a csonttömeget. Ha diagnosztizálva van az oszteoporózis, akkor a fentebb említett életmódbeli tanácsokat szigorúbban kell az életünkbe iktatni. A csontritkulás gyógyszeres kezelésében a következő készítmény csoportok segíthetnek: szelektív ösztrogén-receptor modulátorok; biszfoszfonátok; kalcitoninok; stroncium-ranelátok és katepszin K gátlók.

A csontritkulás elkerülés érdekében mindenkit ösztönzök a mindennapi aktív mozgásra!

Felhasznált források:

  1. https://almapatika.hu/magazin/eletmod/mozgas/csontritkulas-ellen-mit-tegyunk-mit-keruljunk 
  2. https://www.hazipatika.com/eletmod/csontritkulas/cikkek/hogyan_kezelheto_a_csontritkulas 
  3. https://kigyopatika.hu/csonterositok

Ha úgy érzed, hogy te vagy szeretteid nyugodtabban alhatnátok a a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban