Blog

Így tartsuk frissen a memóriánkat!

Az agy testünk legösszetettebb szerve. Számos funkciót szabályoz, értelmezi a beérkező érzékszervi információkat, és feldolgozza érzelmeinket. A memória, az intelligencia és a kreativitás székhelye is. Bár az agy folyamatosan aktív, még alvás közben is, bizonyos tevékenységek segíthetnek az agyműködés és az agyon belüli összeköttetések fokozásában. Ez pedig segíthet megvédeni az agyat az időskori demenciától. Bizonyos tevékenységek azonban új módon tudják foglalkoztatni, ami potenciálisan javíthatja a memóriát, a kognitív funkciókat vagy a kreativitást.

Meditáció!

A meditáció általában a figyelem nyugodt, kontrollált összpontosítását jelenti. A meditációnak többféle előnye is lehet mind az agy, mind a test számára.

Kutatások alátámasztják, hogy a meditáció jótékony hatással lehet az agyra azáltal, hogy lassítja az öregedését és növeli az információfeldolgozási képességét.

A meditáció számos előnnyel járhat, többek között:

 • csökkenti a vérnyomást
 • csökkenti a stresszt
 • a szorongás kezelése
 • fájdalomcsillapítás
 • a figyelem javítása
 • a memória erősítése
 • az önkép javítása
 • az önismeret fejlesztése
 • az alvás javítása

A meditáció gyakorlása jellemzően a következő elemeket foglalja magában:

 • csendes hely, kevés zavaró tényezővel
 • kényelmes testtartás
 • nyitott hozzáállás, hagyjuk, hogy a zavaró tényezők természetesen jöjjenek és távozzanak
 • a légzésre való összpontosítás
 • a figyelem összpontosítása

Vizualizáljunk többet!

A vizualizáció magában foglalja egy mentális kép kialakítását az információ ábrázolására. Vizualizáció során általában képeket, vagy rövid „videó-szerű” mozgásokat képzelünk el.

Egy 2018-as kutatás megjegyzi, hogy a vizualizáció segít az embereknek az információk rendszerezésében és a megfelelő döntések meghozatalában. Ezt gyakorolhatjuk a mindennapi életükben. Bevásárlás előtt például vizualizálhatjuk, hogyan fogunk eljutni az élelmiszerboltba és vissza, és elképzelhetjük, hogy mit fogunk vásárolni, amikor odaérünk. A lényeg az, hogy a jeleneteket élénken és a lehető legrészletesebben képzeljük el.

Játsszunk!

A kártyajátékok vagy társasjátékok szórakoztató módjai lehetnek a társasági életnek vagy az idő eltöltésének. Ezek a tevékenységek az agy számára is előnyösek lehetnek. Egy 2017-es tanulmány összefüggést talált a játék és a kognitív károsodás kockázatának csökkenése között az idősebb felnőtteknél.

A memóriakártyás játékok tesztelik a rövid távú memóriát és a mintákra való emlékezés képességét. Egyszerű és szórakoztató módja annak, hogy bevonjuk az agyat, és aktiváljuk a mintafelismeréssel és – felidézéssel kapcsolatos területeket.

Személyes szókincs bővítése

A szókincs bővítése nagyszerű módja az ismeretek bővítésének, miközben az agyat is eddzük vele. A szókincs növelésének egyszerű módja, ha elolvasunk egy könyvet vagy megnézünk egy tévéműsort, és feljegyezzük az ismeretlen szavakat. Ezután egy szótár segítségével utánanézhetünk a szó jelentésének, és kitalálhatjuk, hogyan használhatnánk a szót egy mondatban.

Ha úgy érzed, hogy te vagy szeretteid nyugodtabban alhatnátok a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban