Blog

Így változik a gerinc időskorban

Egy ember életében a születéstől egészen a 30. életévig a csont szerkezetében az építő folyamatok vannak túlsúlyban, az évek előre haladtával viszont a lebontás válik meghatározóvá.

A gerincet érintő változások időskorban

A csontritkulás vagy más néven osteoporózis a csontok anyagának kóros mértékben való csökkenését jelenti. A csontritkulás a gerincoszlopon sokkal hamarabb kezd kialakulni a kor előrehaladtával, mint bármelyik másik mozgásszerven. A leépülési folyamatok a gerincoszlop összes struktúráját érintik: a porckorongot, a kisízületeket, a szalagokat, a csigolyatestet és az izmokat is. Ezek közül általában a porckorong mutatja a legmarkánsabb elváltozásokat (a kollagén és víztartalom csökkenését) a kor előrehaladtával. A porckorong falán repedések és szakadások is keletkezhetnek, amelyeket sérvesedés követhet. A porckorongkopás következtében ízületi gyulladás alakul ki, a csigolyák elmozdulnak, a környező strukturális elemek fájdalomérzékelő receptorai izgalomba kerülnek, vagy ideggyöki kompresszió okán derék- és alsó végtagi fájdalom alakul ki.

Az említett elváltozások az évtizedek alatt következnek be, miközben a gerinc alakja megváltozik, deformálttá válik, gerincferdülés jön létre. A gerincoszlop kopása súlyosabb esetben járászavarhoz, erőteljes alsóvégtagi fájdalomhoz és funkciózavarhoz vezet az időseknél. Magyarországon minden harmadik menopauzában lévő nő, és minden ötödik 50 év feletti férfi szenved oszteoporózisban.

A csontritkulás kockázatai

Az oszteoporózis- és egyben a gerincoszlop kopásának kialakulásnál ismert főbb kockázati tényező a családon belüli halmozott előfordulás, a dohányzás, mértéktelen kávéfogyasztás, jelentős és tartós mennyiségű alkohol fogyasztása, elégtelen Calcium és D-vitamin bevitel, mozgásszegény életmód, sovány testalkat, korai változókor, tartós szteroidterápia.

Hogyan kezelhető a csontritkulás?

Öt terápiás vonal ismert az oszteoporózis kezelésénél. Az első a gyógyszeres terápia, melyben szerepel a fájdalomcsillapítás, csontritkulás elleni speciális készítmények, aktív D-vitamin, Calcium, K2-vitamin és magnéziumpótlás. A második terápiás vonal a gyógytorna, a harmadik pedig a segédeszközök alkalmazása, mint például: bot, járókeret, rolátor, rugalmas fűző és gerinctámasz.

Az oszteoporózis kezelésében az étrend a negyedik terápiás vonal: Calcium-dús étrendet kell követni, melyben brokkoli, mandula, tej, joghurt, sajt, és tengeri halak kapnak kiemelt szerepet. Emellett fontosak a D-vitamin tartalmú ételek: kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt, margarin, halak, hering, lazac, tőkehalmáj, tojássárgája, csiperkegomba.

A legvégső terápiás megoldások az oszteoporózis kezelésében a különböző műtéti beavatkozások.

Ha úgy érzed, hogy te vagy szeretteid nyugodtabban alhatnátok a a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a felhasználói élmény növeléséhez. Amennyiben folytatja a weboldal böngészését, azzal Ön elfogadja a Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.