Blog

Hogyan tudunk hatékonyan megküzdeni a pánikbetegséggel?

A pánikbetegséggel járó rohamok enyhítése lehetséges. 

A pánikbetegség egy olyan mentális zavar, amelyet intenzív szorongás gyakori megjelenése jellemez. A rohamok során nem csupán mentális tünetek jelentkeznek, hanem fizikai tünetek is kísérik azokat. A pánikrohamok nagyon kellemetlenek és félelmetesek lehetnek, és hosszú távon számos negatív hatást gyakorolhatnak az életünkre. Azonban szerencsére léteznek olyan hatékony módszerek, amelyekkel enyhíteni lehet a roham tüneteit.

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a pánikrohamok enyhítése érdekében, az a stressz csökkentése. A mély légzés, a meditáció, a jóga, a masszázs és az akupunktúra mind hatékony módszerek lehetnek a stressz kezelésére.

Egy másik hatékony módszer a pánikbetegség kezelésére a kognitív viselkedésterápia (CBT). Ez a terápiás módszer segít megérteni és kezelni a negatív gondolatokat és érzelmeket, amelyek a pánikrohamokat kiváltják. A CBT során megtanulhatunk olyan technikákat, amelyekkel megváltoztathatjuk a gondolkodásmódunkat és viselkedésünket, emiatt a pánikrohamok megjelenésekor már felkészültebbek lehetünk, és akár a roham intenzitását is csökkenthetjük.

Néhány esetben az orvos által előírt gyógyszereket szedve is csökkenthetők a pánikroham tünetei, azonban ezeket mindig szakember segítségével és az adagolási útmutató szerint kell alkalmazni.

Fontos megjegyezni, hogy a pánikbetegség kezelése hosszú folyamat is lehet, és a hatékony kezelés kulcsa az, hogy megértsük a pánikrohamot kiváltó okokat. Ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabb módszereket találjunk a kezelésre és lehetőség szerint elkerüljük a pánikrohamokat a jövőben.

Ha pánikrohamokkal küzdesz, ne habozz segítséget kérni. Hozzánk a nap bármely percében fordulhatsz, de ha a rohamok már régebb óta fennállnak, érdemes pszichológusi segítséget is igénybe venni.

Néhány hasznos lépés, amelyeket követhetsz, ha pánikrohamot érzel:

  1. Lélegezz mélyeket: A mély légzés segít a test és az elméd ellazításában, amelynek segítségével csökkentheted a pánikrohamok súlyosságát. Próbáld ki a 4-7-8 légzést: Lassan számolj el 4-ig, majd tartsd a lélegzeted 7 másodpercig, majd lassan számolj el 8-ig, miközben kilélegzel.
  2. Koncentrálj a jelenre: A pánikrohamok gyakran okoznak ijesztő gondolatokat a jövővel kapcsolatban. Próbáld meg elterelni a figyelmedet a jelenre. Kérdezd magadtól: „Milyen érzéseim vannak jelen pillanatban?” és koncentrálj az érzéseidre.
  3. Hagyd el az adrenalin-fokozó tevékenységeket: Azok a tevékenységek, amelyek fokozzák az adrenalin szintjét a vérben, például a koffein vagy a dohányzás, hozzájárulhatnak a pánikrohamok előfordulásához. Próbáld meg csökkenteni vagy elkerülni ezeket a tevékenységeket.
  4. Kérj segítséget: A pánikrohamok kezelése szakmai segítséget igényelhet. Ha szenvedsz pánikrohamoktól, beszélj a pszichológusoddal, orvosoddal vagy mentálhigiénés szakemberrel, hogy megtaláld a legmegfelelőbb kezelést.

Ne felejtsd el, hogy bár a pánikrohamok nagyon kellemetlenek lehetnek, azok enyhítése lehetséges. Próbáld ki ezeket a lépéseket és ne habozz segítséget kérni, ha szükséged van rá!

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban