Blog

Hogyan lehet gyógyítani a pánikbetegséget az autogén tréning segítségével?

A pánikbetegség egy olyan pszichés állapot, amelyet gyakran kísér szorongás, légszomj, és számos egyéb kellemetlen tünet. Az autogén tréning pedig egy olyan technika, amely az egyik legkutatottabb módszer, és amely valóban hatékony segítséget nyújthat a pánikbetegség tüneteinek kezelésében és csökkentésében. 

A módszer lényege abban segít, hogy az egész testünket ellazítva olyan élettani folyamatokat hozzunk létre, amik által a szorongás csökken. Rendszeres gyakorlással egyre kevesebb tünetét tapasztalhatjuk a pánikbetegségnek, egyre jobb lesz a közérzetünk, és összességében jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben.

Az autogén tréning egy önhipnózison alapuló relaxációs technika, amelyet a német pszichiáter, Johannes Heinrich Schultz fejlesztett ki a 20. század elején. A módszer célja a test és az elme ellazítása, valamint a szorongás csökkentése. Az autogén tréning alapvetően az autonóm idegrendszerre és az izmokra gyakorolt hatásán keresztül fejti ki jótékony hatását.

Az autogén tréning alaptechnikái közé tartozik a testi érzetekkel való foglalkozás, például a nehézség vagy a melegség érzésének előidézése a test különböző részeiben. Ezeket az érzeteket a gyakorló a tréning során szándékosan hozza létre, ezzel jelezve az agynak, hogy ellazuljon és lecsillapodjon. A rendszeres gyakorlás során az autogén tréning segítségével gyorsabban és hatékonyabban elérhetjük a relaxált állapotot, emiatt ezt érdemes beépítheteni mindennapi életébe.

A pánikbetegség esetében az autogén tréning különösen hatékony lehet a szorongás és a roham tüneteinek a kezelésében. Az egyik fő előnye az, hogy a tréning gyakorlatok bárhol és bármikor elvégezhetők, így bárki könnyedén alkalmazhatja a módszert a mindennapi életében, akár otthon, akár a munkahelyén vagy utazás közben.

Az autogén tréning hatása a pánikbetegség kezelésében részben a stresszcsökkentésen alapul. A relaxáció mélyebb szintjei csökkentik a szimpatikus idegrendszer aktivitását, amely felelős a „harcolj vagy menekülj” reakcióért. Az autogén tréning segít visszavezetni az autonóm idegrendszert egy kiegyensúlyozottabb állapotba, ami hozzájárul a szorongás és a pánikrohamok gyakoriságának csökkenéséhez. Emellett az autogén tréning segíthet a tudatosság növelésében és az önismeret fejlesztésében. Megtanulhatjuk általa felismerni és megértetni a test jeleit, így könnyebben azonosíthatjuk a pánikrohamok előjeleit és hatékonyabban kezelhetjük azokat. Ezáltal az autogén tréning hosszú távon járulhat hozzá  a pánikbetegség megelőzéséhez és kezeléséhez.

Az alapvető autogén tréning technikák a következők:

1. Egyes testrészekre való koncentráció:

A gyakorló szándékosan irányítja figyelmét a test különböző részeire, például a végtagokra vagy a hasra. A cél az, hogy a gyakorló érezze és koncentráljon a testben bekövetkező változásokra, például a melegségre vagy a nehézség érzésére.

2. Lassú légzés:

 A mély és lassú légzés segíti a relaxációt és az idegrendszer kiegyensúlyozását. A gyakorló tudatosan irányítja a légzést, és figyel a belégzés és kilégzés során fellépő érzésekre.

3. Nyugtató szavak és mondatok:

A gyakorló ismételgethet nyugtató szavakat vagy mondatokat, például „Nyugodt vagyok” vagy „Most ellazulok”. Ez segíthet a pozitív gondolkodás és az elme relaxációjának elősegítésében.

4. Vizuális képek:

 A gyakorló elképzelhet különböző nyugtató képeket, például egy csendes tavat vagy szép tájat. A vizuális képek segíthetnek az elme lecsillapításában és a szorongás csökkentésében.

5. Színterápia:

Ez a technika a színek pozitív hatásaira épít. A gyakorló képzelje el, ahogy egy adott szín (például kék vagy zöld) lassan beburkolja és ellazítja az egész testét.

Összességében az autogén tréning egy hatékony és hozzáférhető eszköz lehet a pánikbetegség kezelésében. A rendszeres gyakorlás segít ellazítani az elmét és a testet, csökkentve ezzel a szorongás és pánikrohamok gyakoriságát. Az autogén tréning módszerei pszichológus segítségével könnyedén elsajátíthatók, és egy lehetséges út lehet a gyógyulás felé, és egy olyan eszköz, amely segít visszanyerni az életük felett való kontrollt és a belső egyensúlyt.

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban