Egy finom sütemény megkoronázza az ünnepi időszakot, ezért érdemes elővenni a régi recepteket, de természetesen kipróbálhatnak újakat is. A tiramisu egy olasz sütemény, melyet 1969-ben talált ki egy étteremtulajdonos a Veneto tartománybeli Trevisoban. A LifeMax csapata pedig most bemutatja, hogy hogyan is készül el ez a fantasztikusan finom édesség!
Hozzávalók:
- 4 tk instant kávé
- 350 ml forró víz
- 100 g kristálycukor
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 500 g mascarpone
- 24 db babapiskóta
- cukrozatlan kakaópor
A hozzávalók egy körülbelül 30×35-ös sütőformához elegendők.
Először az instant kávét oldjunk fel forró vízben, majd a hűlés gyorsítása érdekében öntsük át a folyadékot egy másik tálba, és adjunk hozzá két evőkanálnyi cukrot. Ezután válasszuk ketté a tojásokat. A tojássárgájához adjuk hozzá a maradék cukor felét, és fehéredésig habosítsuk. A fehérjét egy csipet só hozzáadásával verjük fel, majd keverjük hozzá a maradék cukrot. Figyeljünk rá, hogy a cukor kissé fellágyítja a már meglévő habunkat, ezért verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk: akkor lesz tökéletes, ha az edényt megfordítva a hab olyan szilárd, hogy meg sem mozdul. Ezután jöhet a mascarpone, melyhez adjuk hozzá a cukros tojássárgát, és alaposan keverjük el benne. Fokozatosan adjuk hozzá a fehérjehabot is a keverékhez, de vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot.
Ezután elkezdhetjük az összeállítást: egy körülbelül 35 centiméteres tálba tegyünk egy kis krémet, és egyengessük el a tál alján, majd a kávéban megmártott babapiskótákat tegyük rá a krémre. Erre jöhet az újabb réteg mascarponés krém, és így tovább, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A sütemény tetejére szórjunk kakaóport. Ehhez akár sablont is használhatunk, így karácsonyfa vagy csillag mintát is létrehozhatunk a tiramisu tetejére.
Az elkészült édességet érdemes legalább 3 órára, de akár egy egész éjszakára is hűtőbe tenni, és pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.
Jó sütögetést, és kellemes ünnepi készülődést kíván a LifeMax csapata!