Blog

Egészséges életmód tippek 60 felett!

Az egészséges életmód egy elhatározással kezdődik. A megfelelő tápanyagok biztosítása és az egészséges testsúly fenntartása segíthet abban, hogy aktívak és egészségesebbek maradjunk. Emellett pedig kevesebb időt és pénzt fogunk költeni az orvosnál. Ez különösen igaz, ha valaki krónikus betegségben, például cukorbetegségben vagy szívbetegségben szenved. Íme 5 tipp, ami segíthet, hogy elkezdjük az egészségesebb életünket 2023-ban!

1. Ismerjük meg az egészséges vagy okos tányér fogalmát!

Az egészséges tányér, egy szakértők által kitalált fogalom, amely megmutatja, hogy hogyan is kellene kinéznie egy ideálisan összeállított tányér ételnek. Ez a koncepció, a korábbi táplálkozási piramisra épül, kisebb változtatásokkal, mint például, nagyobb adagban javasolja a rostban és vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.

2. Keressük meg a fontos tápanyagokat!

Fontos, hogy változatos ételeket fogyasszunk! A tányérunknak úgy kell kinéznie, mint egy szivárványnak! Az egészséges étkezésnek tartalmaznia kell a következőket:

  • Sovány fehérje (sovány húsok, tenger gyümölcsei, tojás, bab)
  • Gyümölcsök és zöldségek (gondoljunk a narancssárga, piros, zöld és lila színekre).
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék (barna rizs, teljes kiőrlésű tészta)
  • Alacsony zsírtartalmú tejtermékek (tej és alternatívái)

Ne feledjük, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek magas rosttartalmúak és alacsony nátrium- vagy sótartalmúak. Figyeljünk a D-vitamin bevitelre is!

3. Olvassuk el a tápérték címkét a termék hátulján!

A tudatos vásárlás a tudatos étkezés alapeleme! A legegészségesebb élelmiszerek a teljes értékek, melyeket úgy találunk meg, ha nem . Ezeket gyakran úgy találjuk meg, ha nem előre csomagolt ételeket válasszuk, azonban ha mégis csomagolt élelmiszereket fogyasztanánk, legyünk okos vásárlók! Olvassuk el a címkéket, hogy megtaláljuk azokat a termékeket, amelyeknek alacsonyabb a zsír-, hozzáadott cukor- és nátriumtartalma.

4. Hidratáljunk!

A víz talán az legfontosabb tápanyag! Ne hagyjuk magunkat kiszáradni – Ha nem vagyunk nagy vízivók, akkor igyunk többször, kisebb mennyiségű folyadékot, következetesen a nap folyamán. A nem túl cukros tea és a víz a legjobb választás. A cukrot és sót tartalmazó folyadékokat csökkentsük minimálisra, hacsak orvosunk másként nem javasolja. Ne feledjük, ha nagy kávésak vagyunk, akkor minden csésze után egy jó nagy pohár víz javasolt, hiszen a kávé enyhe vízhajtó hatással rendelkezik a benne található koffein miatt. Így ha kávét iszunk, utána mindenképp vizelet fog ürülni a veséből. Más szóval, a kávé megakadályozza, hogy a testben felszívódjon a víz. A vese feladata, hogy szabályozza a test só- és vízháztartását. Ezt azzal teszi, hogy a felesleges vizet vagy sót a vizeleten keresztül kiengedi a testből és így fenntartja az egyensúlyi helyzetet.

5. Mozogjunk rendszeresen

Bár ellentmondásosnak tűnik, de az inaktivitás fáradttá tesz, az aktivitás pedig több energiát ad. Bármilyen mennyiségű testmozgás elősegíti az endorfinok felszabadulását, amelyek a fájdalomcsillapításhoz és a jó közérzethez kapcsolódó alapvető neurotranszmitterek. Az endorfinok leküzdik a stresszhormonokat, elősegítik az egészséges alvást, és összességében élénkebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat tőlük. Ajánlott mozgásformák 60 felett:

  • úszás
  • vízi torna
  • pilates
  • gumiszalagos erősítő gyakorlatok
  • jóga (akár székben is)

Ha úgy érzed, hogy te vagy szeretteid nyugodtabban alhatnátok a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban