Blog

Az ősz legjobb gyógyteái

Az alábbiakban a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar oktatóinak előtanulmányából hoztunk létre egy összefoglalót, mely kiválóan bemutatja, hogy miért is nagyon fontos a  gyógynövények alkalmazása az idősek mindennapjaiban.

A körülöttünk lévő természet alaposan ellát minket olyan gyógyító növényekkel, amelyek segítségével könnyebben tudjuk átvészelni és kezelni a mindennapi betegségeket. A gyógynövények jelenleg ismét reneszánszukat élik, és egyre többen mernek hozzájuk fordulni egészségük megőrzése érdekében.

Magyarország természeti adottságai lehetővé teszik, hogy számos gyógynövény közül válogathassunk. Segítségül hívjuk őket betegségek megelőzéséhez vagy éppen gyógyításához. Kiegészítő terápiaként nagyon hasznosak lehetnek akár az időskori megbetegedések esetén is.

Miért érdemes fogyasztani?

A természetes hatóanyagoknak idősebb korban még nagyobb hasznukat vehetjük. Bizonyított tény, hogy az egészségi állapotot a helytelen életmód, a káros szenvedélyek, a negatív környezeti hatások és a genetikai tényezők különböző mértékben és egyéni szempontok szerint befolyásolják (WHO, 2010). Idős korban számos progresszív leépülési folyamat indul meg szervezetünkben. Mind a szervek és a szervrendszerek tekintetében. Ezek a helyes életmód, kiemelten a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás hatására megelőzhetők és javíthatók.

Az életkor előrehaladtával több időskori betegség ütheti fel a fejét, melyek ellen a küzdelem már nem olyan egyszerű egy 60 év feletti szervezet számára. Testünknek ekkor már nehezebben működnek reproduktív folyamatai. A kedvezőtlen hatások könnyen eltolódhatnak rossz irányba, miután immunrendszerünk kevésbé működik teljes kapacitással, és akár egy kisebb betegség is hosszú távon kihathat egészségünkre. Napjainkban egyre jobban növekszik az idősek között a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi megbetegedések száma. Amelyek a vezető megbetegedési csoportok között találhatóak ebben a korosztályban (KSH, 2018). Azonban a gyógynövények segítségével számos betegég megelőzhető, kezelhető vagy éppen segítségükkel az életkornak megfelelő egészségi állapot helyreállítható.

Magyarország el van látva gyógynövényekkel

Csupán körül kell néznünk a minket körülvevő természetben. Azonnal megtalálhatjuk a számunkra megfelelő növényt és annak egyénileg ajánlott, pozitív hatóanyag-tartalmát. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy hazánk rendkívül jó természeti adottságai miatt bővelkedünk gyógynövényekben – körülbelül 400-féle hatásosnak mondható növény található nálunk –, mely egész Európa-szerte igen jelentős mennyiségnek számít. Egy-egy növény igazán komplex gyógyító hatással rendelkezik. Akár többféle panasz kezelésére is használható. Megfelelő körültekintés mellett alkalmazva pedig nagy biztonsággal és igazán jó eredményekkel alkalmazhatóak.

A számok ezt mutatják

A kutatásuk célja volt ajánlásokat tenni az idős korosztály számára hatékony, a betegségek megelőzésére és kezelésére ajánlott, leggyakrabban használt gyógynövények használatával kapcsolatosan. Továbbá feltérképezni, hogy a 60 év feletti lakosság alkalmazza-e a gyógynövények jótékony hatását nemre, korcsoportokra és az egészségmegelőzésre vonatkozóan. Ehhez a  60 év felettiek gyógynövényekről való véleményét vizsgálták, melyet saját összeállítású nyílt és zárt végű kérdéseket tartalmazó internetes kérdőív segítségével dolgoztunk fel. Összesen 123 fő tölötte ki a kérdőívet, melyből 112 nő és 11 férfi kitöltő volt.

A kérdőívre érkezett válaszok alapján a válaszadók, ha tehetik, szívesen alkalmazzák a gyógynövényeket (95,9%). Sokat ismernek közülük és megbíznak azok jótékony hatásában (68,3%). Többek között azért, mert elég sok pozitív tapasztalatuk volt már használatukkal kapcsolatban. Az ANOVA analízis csupán három esetben mutatott szignifikáns eredményt. Azonban az 5-fofkozatú Likert skálán azt látták, hogy az életvitelét többnyire minden résztvevő egészségesnek gondolja valamint hatásosnak tartják a gyógynövényeket az időskori panaszok kezelésében

Következtetések: Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok ismeretterjesztő programra, előadásra lenne szükség ahhoz, hogy a tévhiteket eloszlassuk és biztonságosabbá tegyük a házi patikákban is a gyógynövények használatát.

Az időseknek ajánlott gyógynövények:

 • Galagonya, egybibés
 • Orvosi citomfű
 • Fekete nadálytő
 • Mezei kakukkfű
 • Orvosi körömvirág
 • Veronika fű

  Forrás: RECREATIONCENTRAL.EU  2019. TAVASZ- Kiss. Tóth Emőke Dr, K.Pllachy Judit Dr, Pász Norbert szakértő

  Ha úgy érzed, hogy te vagy szeretteid nyugodtabban alhatnátok a LifeMax segélyhívó és távfelügyeleti szolgáltatásával, akkor keress minket a 0680 81 82 18-as, ingyenesen hívható telefonszámunkon, vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat!

  Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

  Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
  Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
  Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
  Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

  A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

  Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

  Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
  A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
  Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

  Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

  Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

  Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban