Blog

A Pánikbetegség pszichoszomatikus jellege: A Test és Az Elme kapcsolata

A pánikbetegség olyan szorongásos rendellenesség, amelyet gyakran hirtelen és intenzív testi tünetekkel járnak, például szívdobogással, légszomjjal, izzadással és szédüléssel. A  pánik legtöbbször pszichoszomatikus tünetekkel jár együtt, vagyis a betegség fizikai tüneteket is okozhat, amelyek gyakran az érzelmi vagy pszichológiai stressz következményei. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a pánikbetegség pszichoszomatikus aspektusait, és azt hogyan hat a test és az elme kölcsönösen egymásra.

Pánikrohamok és testi tünetek: A pánikrohamok hirtelen és váratlanul jönnek, és gyakran olyan testi reakciókkal járnak, mint például a szívdobogás, légszomj, mellkasi fájdalom vagy émelygés. Ezek a tünetek olyan erősek lehetnek, hogy az érintettek azt gondolják, valamilyen fizikai probléma áll fenn. Ezért gyakran orvosi vizsgálatokat is keresnek fel, mielőtt felismerik, hogy a tünetek pszichológiai eredetűek.

A test stresszválasza: A pánikrohamok során fokozódik a testben a  stresszhormonok, például az adrenalin termelése. Ez fizikai változásokat okozhat, például a szívverés gyorsulását, a légzés felgyorsulását és akár gyomor és bélrendszer összeszorulását, akár görcseit. 

Az agy és az érzelmek szerepe: Az agy és az érzelmi állapotok között szoros a kapcsolat. A pánikbetegségben szenvedők esetében az agy olyan jeleket küld, amelyek éles stresszválaszt váltanak ki, és ezzel összefüggő testi tüneteket okoznak. A betegek gyakran túlértékelik vagy rosszul értelmezik ezeket a jeleket, ami tovább fokozza a szorongást. Ezzel beindítva egy lefelé tartó spirált a rosszullétben.

Az ördögi kör megtörése: A pszichoszomatikus jellegű betegségek esetében az érzelmi és testi tünetek közötti ördögi kör alakulhat ki. A pánikbetegség kezelése során a terápia segíthet ezt a kört megtörni. A pánikrohamokat okozó negatív gondolatok és szorongás kezelésével a testi tünetek is enyhülhetnek.

Kezelés és terápia: A pánikbetegség pszichoszomatikus jellege miatt a terápiás megközelítés is széleskörű. A kognitív viselkedésterápia (KVT) például segít az érintetteknek megérteni és kezelni a negatív gondolatokat, amelyek a pánikrohamokat elősegíthetik. A relaxációs technikák, az autogén tréning és a stresszkezelés is fontos szerepet játszanak a testi tünetek enyhítésében. Emellett a testi egészség megőrzése és az egészséges életmód is hozzájárulhat az érzelmi jóléthez.

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyek segítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!