Blog

8 tévhit a pánikbetegséggel kapcsolatban

Sajnos, még mindig sok tévhit és félreértés kering ezzel a pánikbetegséggel kapcsolatban, ami hozzájárulhat a stigmatizációhoz és az értetlenséghez. Fontos, hogy megértsük a pánikbetegséggel kapcsolatos tévhiteket, hogy segíthessünk az embereknek a megfelelő kezelés és támogatás megtalálásában. Ebben a cikkben néhány gyakori tévhitet és félreértést tárgyalunk, és bemutatjuk azokat a tényeket, amelyek segítenek a valóság helyes megértésében.

 1. Tévhit: A pánikbetegség csak az ideges vagy gyenge embereket érinti.
  Valóság: A pánikbetegség nem függ önbizalomtól vagy mentális erősségtől. Bármelyikőnk lehet érintett, függetlenül attól, milyen erősnek vagy önbizalommal telinek tűnünk. A pánikbetegség komplex neurobiológiai és genetikai tényezők eredménye, nem pedig az érintett személy gyengeségének vagy önbizalomhiányának következménye.
 2. Tévhit: A pánikrohamok csak stresszes helyzetekben fordulnak elő.
  Valóság: Bár a stressz növelheti a pánikrohamok kockázatát, ezek hirtelen és váratlanul is bekövetkezhetnek. Gyakran nincs egyértelmű ok, és az érintettek a legkevésbé várt pillanatokban tapasztalhatják meg őket.
 3. Tévhit: A pánikrohamok csak mentális problémák.
  Valóság: A pánikrohamok erős testi tünetekkel is járhatnak, például szívdobogás, légszomj, gyomorpanaszok és szédülés. Ezek a tünetek valóságosak és fizikai reakciókat tükröznek, nem csak mentális zavarok.
 4. Tévhit: A pánikbetegség csak egy pillanatnyi stresszreakció, és hamarosan elmúlik.
  Valóság: A pánikbetegség krónikus rendellenesség lehet, amely éveken át tartó kezelést és támogatást igényel. Nemcsak egy egyszeri stresszreakció, hanem egy tartós és visszatérő állapot.
 5. Tévhit: A pánikrohamok veszélyesek és halálosak.
  Valóság: Bár a pánikrohamok rendkívül kellemetlenek és ijesztőek lehetnek, általában nem veszélyesek vagy halálosak. Azonban a testi tünetek miatt sok érintett az első roham során orvosi segítséget keres, hogy kizárja a szív- vagy egyéb egészségügyi problémákat.
 6. Tévhit: A pánikbetegség gyógyíthatatlan.
  Valóság: A pánikbetegség kezelhető. A megfelelő terápia és támogatás segíthet az érintetteknek megtanulni, hogyan kezeljék a pánikrohamokat és csökkentsék a szorongást. A kezelés lehet kognitív viselkedésterápia, autogén tréningek, relaxációs technikák vagy más módszerek alkalmazása.
 7. Tévhit: A pánikrohamoknak nincs fizikai alapja.
  Valóság: A pánikrohamoknak számos fizikai oka lehet, beleértve a neurotranszmitterek (pl. szorongást kiváltó vegyi anyagok) szabályozásának zavara vagy genetikai hajlam. A test és az elme szorosan összefügg egymással a pánikbetegség kialakulásában és fenntartásában.
 8. Tévhit: A pánikrohamok nem kezelhetők, csak el kell viselni őket.
  Valóság: A pánikbetegség kezelhető, és az érintetteknek nem kell örökké szenvedniük. A kezelési lehetőségek sokfélesége áll rendelkezésre, és a megfelelő segítséggel az érintettek javulást tapasztalhatnak és újra életminőségüket élvezhetik.

Összességében a pánikbetegség körül lévő tévhitek és félreértések hozzájárulhatnak a mentális egészség stigmatizációjához és az érintettekkel való érzéketlenséghez. A tények ismerete és az odafigyelés segíthet eloszlatni ezeket a tévhiteket, és hozzájárulhat a pánikbetegséggel élő emberek támogatásához és megértéséhez. Fontos, hogy megkapják a szükséges segítséget és kezelést, hogy képesek legyenek a pánikbetegséggel együtt élni, gyógyulni belőle és javítani az életminőségükön.

Célunk, hogy pánikbetegek számára telefonos segítséget nyújtsunk, a nap 24 órájában.

Pánikrohamok bármikor előfordulhatnak, és azok időtartama és intenzitása is változó lehet.
Amennyiben aggódsz a rohamok miatt, és szeretnéd, hogy mindig legyen kihez fordulnod, akkor töltsd le a SoulBuddy applikációt.
Ránk éjjel-nappal számíthatsz.
Töltsd le az appot és próbáld ki 30 napig ingyen!

A próbaidőszak lejárta után csak 990 Ft/hó.

Szeretnél olyan technikákat megismerni, amik segítenek a pánik elleni harcban?

Online tanfolyamokat és előadásokat készítettünk Neked, hogy megtalálhasd azokat a módszereket és technikákat, amelyeksegítségével elindulhatsz a gyógyulás útján.
A Semmi Pánik tanfolyamain az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat is megosztanak előadóink, amelyek segítségével hatékonyan tudod majd kezelni a mindennapok során jelentkező stresszt és szorongást.
Gyere, és találd meg a Neked szóló tanfolyamot!

Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin tanfolyama

Kedvezményes csomag Dr. Orosz Zsolt és Bacsó Benjámin kurzusához!

Ismerd meg a gyógynövények főbb jellemzőit és jótékony hatásait, illetve a hit és ima szerepét mindennapjainkban