Menü

Ezekre figyelj: 5 korai jel, ami demenciára utalhat

A korai felismerés a demencia esetében is nagyon fontos, ezért érdemes figyelnünk a jeleket az idős hozzátartozóinknál!

Az demencia különböző típusai a 60 éven felüliek jelentős hányadát érintik, és nem egyszerű a felismerése sem, hiszen az érintettek jellemzően nem tudják, hogy betegek. Pedig a korai felismerés nagyon fontos, hiszen ha időben elkezdődnek a kezelések, és elővigyázatosak maradunk, akkor akár hosszabb ideig is elkerülhetjük az otthonba költöztetést.

1.       Feledékenység

2.       Nehéz új dolgokat tanulni

3.       Mozgásszervi gondok

4.       Érdektelenség

5.       Szavak elfelejtése

Biztonságban az első tünetektől!

Demencia gyanúja esetén a legfontosabb, hogy biztonságban tudjuk a szeretteinket, és ne hagyjuk őket teljesen magukra! Szerencsére ma már léteznek olyan  szolgáltatások , melyek folyamatos távfelügyeletet biztosítanak, így megkönnyítik a betegség korai szakaszát, és a megfelelő kezelésekkel együtt lehetőséget biztosítanak arra, hogy az idős minél tovább élhessen az otthonában, és folytathassa a megszokott életét. A  LifeMax  a folyamatos távfelügyelet és segélyhívó szolgáltatás mellett geo-kerítés funkcióval is rendelkezik, mely védelmet nyújt az eltévedés ellen, és az Alzheimer-kór korai szakaszában is segítséget nyújthat a betegnek és a családnak. A betegség lefolyását persze egyetlen készülék sem tudja befolyásolni, ezért fontos a folyamatos orvosi felügyelet is!

A cikk teljes tartalma és az 5 jel részletes leírása itt, az nlc.hu oldalán olvasható.  

Így gondoskodhatunk idős szeretteink biztonságáról

Mutatjuk, hogyan segíthetjük hozzá idős, akár egyedül élő rokonainkat ahhoz, hogy méltóságban, egészségben és biztonságban élhessenek. 

Ma Magyarországon 1 millió 942 ezer 65 éves vagy annál idősebb ember  él , ez közel társadalmunk ötöde, így szinte nincs is olyan, akit valahogyan ne érintene a kérdés: hogyan gondoskodjunk idős szeretteink biztonságáról? Hogy tovább árnyaljuk ezt az amúgy is bonyolult kérdést, figyelembe kell vennünk néhány extra tényezőt, amik sajnos nehezítik a helyzetet.

Sok fiatal a munka és egyéb lehetőségek okán a városokba vagy épp külföldre költözött, míg szüleik, nagyszüleik vidéken maradtak, így a gondoskodást fizikai távolság is nehezíti. Ezen a helyzeten sokszor egyik fél sem tud vagy akar változtatni, így ezzel együtt kell megoldani a kihívást.

A járvány csak rontott a magányon

Az időskori elszigetelődés, magányosság és unalom sok embernek okoz gondot. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tavaly áprilisi  adatai  szerint a 65 év feletti magyar lakosság harmada, nagyjából 600 ezer ember él egyedül, 60 százalékuk pedig szinte semmilyen szociális életet nem él. Ezen csak tovább rontott a tavaly márciusban kirobbant koronavírus-járvány, melyben e korosztály tagjait további elszigetelődésre szólították fel saját egészségük érdekében.

Bár nem alapvetés, hogy valakinek 65 éves korára biztosan leromlik az egészségi állapota, sajnos azt a statisztikákból már tudjuk, hogy a 65 év felettiek  91 százalékának  van egy vagy több krónikus betegsége.

Sokakat érint a demencia

Ez a kognitív funkciók hanyatlásával járó, folyamatos leépülést okozó betegség, melynek leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, világviszonylatban is jelentős kihívások elé állítja a társadalmakat. Európában 60 év felett a lakosság 6 százaléka, 90 év felett már 30 százaléka szenved valamilyen fokú demenciában. Magyarországon nincsenek pontos statisztikai adatok az érintettek számára vonatkozóan, de a szakma 150 és 300 ezer közé teszi a számukat.

A cikk itt, a hazipatika.com oldalon olvasható tovább.

Így tehetjük biztonságosabbá idős szeretteink otthonát

A leggyakoribb időskori balesetek az esések. A 65 éves vagy annál idősebbek eséseinek háromnegyede kar-, láb- és vállsérüléssel végződik. Az időseknél jellemző, hogy esés közben egynél több testrészük sérül meg, ez az esetek 25 százalékában igaz (az arány az összes többi korcsoportnál 16 százalék).

Az esések nemcsak azért veszélyesek, mert az érintett olyan súlyosan megsérülhet, hogy kórházi kezelésre van szüksége, vagy akár bele is halhat; ha az állapota nem komoly, ám valamiért hosszú időn át nem tud felkelni a földről az esés után, fennállhat a hipotermia (kihűlés) vagy a nyomásifekélykialakulásának kockázata is. Az elesés mellett ugyancsak elterjedt baleset - és ugyancsak súlyos következményekkel járhat -, hogy az idősek megvágják, megszúrják, megütik vagy megégetik magukat, esetleg egy rossz mozdulat miatt meghúzódik, begörcsöl valamijük.

A balesetek megelőzése mellett azt is érdemes átgondolni, megtervezni, hogyan kérhet a lehető leghamarabb és legegyszerűbben segítséget szerettünk, ha minden óvintézkedés ellenére baj történik vele az otthonában - ez különösen akkor lényeges, ha egyedül él. 

Manapság már számos olyan hordozható, orvosi segélyhívó készüléket lehet kapni, amelyeket úgy alkottak meg, hogy csak egyetlen gombot kelljen megnyomni, és máris úton legyen a segítség. Ilyen a Lifemax segélyhívó készüléke és 0-24 távfelügyeleti szolgáltatása is .

A cikk a hazipatika.com oldalon jelent meg, ide kattintva olvasható tovább.

Szédülés idős korban

A 65 év felettiek nagyjából harmadánál okozott már problémát a szédülés és ennek következménye, az elesés. A szédülés idős korban ártalmatlannak tűnhet, de komoly következménye lehet!

Szinte mindenki megtapasztalja az élete során legalább néhány alkalommal a szédülést, arra azonban kevesen gondolnak, hogy az ebből adódó elesés akár súlyos következményekkel is járhat, különösen a 65 év feletti időseknél.

Kutatások ugyanis kimutatták, hogy ebben a korosztályban minden harmadik embert érint a szédülés, a problémát ráadásul nemcsak az okozza, hogy az idősebbek egyúttal sérülékenyebbek is, hanem az is, hogy ez a korosztály nagyon gyakran egyedül él, így elesés esetén senki nincs a közelükben, aki segítséget tudna nyújtani nekik.

Szédülés, segítség idős korban - Lifemax - sos segítség

Érdemes tehát első lépésként felkeresni az orvosunkat, aki feltárhatja a szédülés lehetséges okait, és akár további vizsgálatokat is javasolhat, bár a félelemre és az állandó szorongásra sajnos nem feltétlenül jelent megoldást a kivizsgálás sem. Szerencsére azonban ma már létezik olyan szolgáltatás, mely kimondottan egyedül élő idősek számára jött létre, és lényege, hogy egy kis készülékkel vészhelyzet esetén bármikor gyorsan elérhető a segítség. Az ilyen szolgáltatások, mint például a  LifeMax , segítenek, hogy az idős emberek visszanyerhessék az önbizalmukat és a biztonságérzetüket, ne féljenek a mozgástól, és így tovább élhessenek teljes életet!

A cikk teljes tartalma a femina.hu oldalon olvasható.

Oldal tetejére Széchenyi 2020